Början på slutet för den svenska välfärden

Svensk välfärd har under lång tid fått utstå allt hårdare prövningar. Oavsett röd eller blå regering har välfärden gått samma öde till mötes, med upprepade neddragningar inom skola, vård och omsorg. Försvaret har tvingats banta till obefintlighet. Resursbristen inom polisen har medfört att mängder av vardagsbrott aldrig klaras upp eller ens utreds. Sjukvårdspersonal går på knäna som ett resultat av för lite personal. Patientsäkerheten riskeras på grund av sjukhusens platsbrist. Människor dör för att välfärden bortprioriteras.

Nu står vårt land inför den största krisen någonsin i modern tid. Sverige som en gång var känt som världens främsta välfärdsstat står nu på randen till välfärdsekonomisk kollaps. Regeringens nylagda budget spräcktes redan efter mindre än två veckor. Det som generationer av svenska kvinnor och män kämpat och slitit för att bygga upp riskeras nu inom kort att bryta samman fullständigt.

Under september sökte mer än 24 000 människor asyl i Sverige, och ingenting tyder på att antalet kommer att minska den närmaste tiden. Tvärtom ansöker just nu mellan 1000 och 1500 personer om asyl varje dag, och Migrationsverket har återigen tvingats att skriva upp sin prognos för antalet asylsökande. Bara från idag fram till jul planeras att ta emot ytterligare 100 000 asylsökande.

För att sätta siffran i perspektiv kan det jämföras med att Sverige får ett nytt Västerås, Örebro eller Linköping var tredje månad, utan att bostäder kan erbjudas, utan att arbeten finns, utan att skola, vård och omsorg mäktar med det tryck som uppstår.

Allt fler kommer att stå utanför den svenska arbetsmarknaden. Allt fler kommer att tvingas leva på bidrag. Allt fler kommer att behöva försörjas av allt färre. Ekvationen går inte ihop. Regeringen och Alliansen står handfallna utan någon som helst plan. De pratar om utmaningar men saknar alla former av lösningar. Den redan hårt sargade välfärden kommer att brytas ner i ett allt snabbare tempo. Om ingen förändring sker nu kan detta vara början på slutet för Sverige som välfärdsnation.

Inlägget Början på slutet för den svenska välfärden dök först upp på SD-kuriren.

Senast ändrat: 14 oktober 2015

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.