Fel att erkänna Palestina i dagsläget

Regeringen har under dagen erkänt Palestina som en stat. Den 10 oktober skrev Björn söder, Julia Kronlid och Kent Ekeroth en artikel i GP som belyser några av de problem som är grund för ett erkännande av Palestina.

Sverigedemokraterna säger nej till ett erkännande av Palestina i dagsläget och detta förhastade beslut leder till ingen vart i fredsförhandlingarna.

Ett grundläggande krav för att erkänna en stat enligt folkrätten är nämligen att de styrande kontrollerar sitt territorium. Även om de två tidigare fienderna Fatah och Hamas nu ingått ett avtal ser vi inga tecken på att detta kommer att leda till en långsiktigt fungerande regering, att Hamas kommer släppa kontrollen över Gaza eller att de kommer att kunna styra en stat i enlighet med demokratiska principer och respekt för mänskliga rättigheter. Dessutom ser vi det som orimligt att Israel ska behöva acceptera Hamas som trovärdig förhandlingspartner. Hamas är en terrororganisation och har länge varit tydliga med att de vill förinta staten Israel och döda alla judar. Sedan 2005 har de beskjutit Israel med över 11 000 raketer.

Erkänna ett Palestina med Hamas i en samlingsregering är uteslutet. Sverige måste ta avstånd från all form av terrorism. Att Löfven i sin regeringsförklaring kritiserar Isis för dess terror i Irak och samtidigt vill erkänna ett område som delvis styrs av en terrororganisation speglar dubbelmoral. Löfven motsäger sig själv när han både vill se fred i Israel-Palestina och samtidigt vill erkänna ett Palestina, där förutsättningarna för en relation till Israel som präglas av fred och erkännande är så gott som obefintliga.

Läs hela artikeln här:

 

Senast ändrat: 30 oktober 2014