Det här är
Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson – vår partiledare

Jimmie Åkesson är 43 år gammal och bosatt vid kuststaden Sölvesborg i Blekinge. De få stunder som jobbet inte kräver hans uppmärksamhet försöker Jimmie ägna så mycket tid som möjligt åt att umgås med familj och vänner. Han spelar gärna golf och har även ett stort intresse för fotboll. Favoritlaget är Mjällby AIF. 

Jimmies arbete för partiets riksorganisation inleddes 1997, då han valdes in som suppleant i partistyrelsen. Han har haft många olika uppdrag, bland annat inom partiets kommunikationsavdelning där han sysslat med reklamtillverkning och presskontakter. Hans första politiska förtroendeuppdrag för partiet inleddes 1998 då han valdes in i Sölvesborgs kommunfullmäktige. Hemstaden har en stor plats i hans hjärta och han är än idag aktiv i kommunpolitiken. År 2005 valdes Jimmie till partiordförande och under hans ledning har Sverigedemokraterna vuxit till ett av de största och viktigaste partierna i svensk politik.

Jimmies vision för Sverige är ett sammanhållet och tryggt samhälle. Ett land som mår bra igen. Välfärden ska återuppbyggas och ge det stöd som medborgarna behöver, skolan ska vara i världsklass och rättsväsendet ska i alla lägen se brottsoffret före brottslingen. Migrationspolitiken ska vara ansvarsfull och den ineffektiva integrationspolitik som har pågått under de senaste decennierna ska bytas ut mot krav om anpassning. Sverige har varit ett bra land och kan bli ett bra land igen, men då krävs förändring på riktigt. Den förändringen är det Jimmies strävan att uppnå genom verklighetsförankrat politiskt arbete, tydlighet och fast beslutsamhet.

”Jag inbillar mig att jag provat på det mesta som partiarbetet har att erbjuda. Förutom att jag ägnat mig åt rent kontorsarbete, som att klistra kuvert, limma medlemskort och kopiera papper, har jag också författat pressmeddelanden, tillverkat informationsmaterial och skrivit politiska program. Det har varit lärorikt att vara sverigedemokrat, inte minst under de många åren före riksdagsinträdet.”

– Jimmie Åkesson

Jimmies första tal i riksdagen 2010

Valet 2010 innebar att Jimmies vardag förändrades radikalt då partiet kom in i riksdagen med reellt inflytande över människors vardag. Och gensvaret från väljarna har varit fantastiskt. Från 5,7 procent av väljarstödet vid valet 2010, till att nu tävla om platsen som Sveriges största parti.

”Det är ett inspirerande uppdrag som innebär stort ansvar. Det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften och samtidigt inte vara rädd för att fälla regeringen när det är nödvändigt. Hittills tycker jag att vi hittat en bra balans och klarat oss bra.”

– Jimmie Åkesson