Månstorps Ängar – Demensby Vellinge (Skåne)

Vi var ett gäng sverigedemokrater som åkte ner till Skåne för att besöka

Månstorps Ängar – Demensby Vellinge (Skåne)

Månstorps Ängar är Sveriges första demensby i Vellinge (Skåne), mer precist i Västra Ingelstad. Här får människor med minnesproblematik en fri, men samtidigt trygg, boendemiljö och kan fortsätta leva livet med värdighet och bibehållet oberoende. I demensbyn finns härliga promenadstråk, vacker strandmiljö, varmvattenpool, skönhetssalong, höns, hund, en bar som var öppen på fredagar med tillhörande dans och annat som hör det goda livet till. Personalen på Månstorps Ängar hjälper till att aktivera och skapa glädjefyllda stunder i vardagen.

Verksamheten är Sveriges första demensby och är stjärnmärkt av Svenskt Demenscentrum, vilket innebär att all personal i verksamheten är utbildad inom bemötande och hur man arbetar med personer med minnesproblematik. I byn finns 56 lägenheter som omges av butiker, skönhetssalong, bad och annat som hör ett levande centrum till. På området kan de boende röra sig fritt, vilket bidrar till en normalare vardag och i många fall mindre oro – både för de boende och deras närstående. Vellinge demensby byggdes efter framgångarna hos likande byar i Danmark och Holland!

Vi ser stora möjligheter att införa detta i Nässjö. Går det bygga om Ingsbergsgården till en demensby?

På Månstorps Ängar sprudlar det av aktiviteter och de är ofta ute i trädgården och omgivningarna. Förutom de dagliga aktiviteterna har de regelbunden champagnefrukost och tema-aktiviteter vid Vingelbaren. Vid större festligheter bjuds det in någon orkester. De har samarbete med utomstående arrangörer vid olika aktiviteter, som föreläsare, underhållare, föreningar, volontärer och förskola. Här finns en kommunal simbassäng där de har bokad tid en gång per vecka. De boende erbjuds regelbundet utomhusvistelse och promenader samt utflykter med Leva Livet bussen för att vidga vyerna. I butiken går det att bläddra i ett magasin eller hitta något gott till fredagsmyset. Salongen erbjuder frisör och enklare SPA-behandlingar och i Sinnenas rum kan de boende hamna i en god sinnesstämning.
Utemiljön erbjuder bland annat Ängarnas trädgård, japanska trädgården och lilla sandstranden, Café, Hönsa-trädgården och Orangeriet.
De jobbar efter värdegrund och Leva Livet-koncept som stödjer till en meningsfull dag utifrån, dina vanor, intressen och drömmar. Leva Livet-teamet arbetar med aktiviteter där varje människa och varje möte är viktigt och unikt. Den boende ska kunna behålla sina intressen, hitta nya intressen och erbjudas aktiviteter som skänker välbefinnande och livskvalitet, stimulans och glädje. Att delta i aktiviteter är så klart frivilligt. Närstående får gärna delta vid underhållning, utflykter, fester m.m.
Den boende och närstående har möjlighet att vara delaktiga i olika rådsfunktioner som mat/kostråd, boenderåd och anhörigträffar.

Måltider & matglädje

Måltiderna är en av dagens bästa stunder för många – dofter, smaker och gemenskap. Det serveras svensk husmanskost och bjuds även på smakupplevelser från hela världen. Helger och högtider firas lite extra med mat & dryck.
Frukost, lunch, middag och mellanmål serveras och ibland bakas det till kaffet. Även nattetid erbjuds något att äta eller dricka om du önskar. Du som behöver specialkost får givetvis det.
På Månstorps Ängar finns en restaurang som är öppen dagligen där kock och kökspersonal tillagar lunch och middag. Lunchen i restaurangen är även öppen för allmänheten.

Personalteam

Här arbetar Leva Livet-inspiratörer som ansvarar för aktivering, omvårdnadspersonal, specialistutbildade undersköterskor, gruppledare, sjuksköterskor, dagverksamhetsteam, lokalvårdare och verksamhetschef. Omvårdnadspersonal finns tillgänglig dygnet runt.
Tillgång till distriktssköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast/fysioterapeut och demenssjuksköterska.

Vården och omsorgen präglas av en helhetssyn på människan med grundtanken att alla har förmåga att själva välja hur de vill leva sitt liv.

Läs gärna våran motion om att öppna en demensby i Nässjö