blank

Azerbajdzjans återkommande våldshandlingar och militära eskalering i Armenien och Nagorno-Karabach måste fördömas av omvärlden. Med anledning av Azerbajdzjans agerande begär Sverigedemokraterna en särskild debatt om det som nu sker i Armenien och Nagorno-Karabach.

Armenien – det lilla kristna landet med tre miljoner invånare är omgivet av militärt mäktiga muslimska grannar med tillsammans över 90 miljoner invånare. För hundra år sedan ägde folkmordet 1915 rum och många är oroliga för att den azeriske diktatorn Alijev, påhejad av Turkiets despot Erdogan, nu vill slutföra detta.

Turkiet har, förutom att väsentligt öka sin vapenexport till Azerbajdzjan och själva deltagit i anfall, också forslat tusentals jihadister från Syrien till Azerbajdzjan för att de ska strida mot Armenien.

Björn Söder, Sverigedemokraternas säkerhetspolitiske talesperson kommenterar:

– Regeringen måste sätta ned foten och agera resolut i sitt fördömande av dessa diktaturers aggressioner. Azerbajdzjan måste tvingas tillbaka till förhandlingsbordet inom ramen av OSSE:s Minskgrupp för att få till stånd en fredlig och långsiktig lösning på konflikten.

– Socialdemokraterna har tidigare och i andra sammanhang uttryckt en vilja stå på rätt sida av historien. Nu är det upp till bevis att man också menar det, annars är det bara tomma ord.

Vid ytterligare frågor eller för mer information, kontakta Sverigedemokraternas pressavdelning på telefonnummer 010 10 19 800 eller per e-post på press@sd.se.

Detta pressmeddelande publicerades ursprungligen