blank

Utrikesminister Ann Linde har i ett telefonsamtal låtit sig luras av två ryska komiker som av brittiska BBC beskrivs som ett medieverktyg för Kreml. Den ena uppgav sig vara Julia Navalnaja, hustru till den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och den andra som Navalnyjs stabschef, Leonid Volkov.

I ett tio minuter långt samtal ska Linde ha hunnit med att både tala om EU:s splittring vad gäller den ryska gasledningen Nord Stream 2 och sanktioner mot Belarus. Linde lär vidare ha talat om hur man från såväl Sverige som från EU försöker ge ekonomiskt och politiskt stöd till oppositionsledaren Aleksandr Navalnyj i det fördolda. Uttalanden från komikernas intervju med Linde har sedermera rullats ut i ryska nyhetsmedier.

– Det är tydligt att Ann Linde och UD genom sin oförsiktighet spelar den ryska regimen i händerna och skadar legitimiteten hos den demokratiska rörelsen i Ryssland. Överhuvudtaget riskerar denna fadäs att skada Sveriges möjlighet att verka diplomatiskt i världen, säger Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Han fortsätter:

– Att utrikesministern hamnar i den här situationen visar även på bristande rutiner hos UD, en del av regeringskansliet som Ann Linde är högst ansvarig för.

Mot bakgrund av ovanstående lämnar Sverigedemokraterna idag in en hemställan om att Konstitutionsutskottet ska granska statsrådet Ann Lindes agerande samt hennes styrning av utrikesdepartementet.

Anmälan kan läsas här.

Vid frågor eller för mer information, kontakta Sverigedemokraternas pressavdelning på telefonnummer 010 10 19 800 eller per e-post på press@sd.se.

Detta pressmeddelande publicerades ursprungligen