Kommunfullmäktige 19 juni 2023

Utdrag ur kvällens mötesinnehåll:

* Motion från Engelholmspartiet om att idrotten får en egen idrottsnämnd. Sverigedemokraterna biföll denna motion.

Kultur och idrott är onekligen 2 olika områden, med föreningsliv och folkhälsa som enande faktorer, men med olika behovsbilder och förutsättningar. Ängelholm har länge velat kalla sig för en idrottsstad och i grunden är vi ju en stad där idrott glädjande nog har en stark ställning, men det finns en hel del kritiker som menar att vi inte lever upp till namnet.

Att dela upp nuvarande nämnd för Kultur, Idrott och Fritid i en kulturnämnd och en idrottsnämnd, skulle ge både kulturen och idrotten möjlighet till förstärkta politiska fokus. Antalet politiker och möten skulle enligt vår uppfattning inte behöva ändras mycket vid en uppdelning, utan de nya nämnderna borde vara små och de ska givetvis inte ha fler möten än vad ärendemängden motiverar. Vi tänker oss från Sverigedemokraternas sida att en ny idrottsnämnd, och som följd en ny kulturnämnd, lämpligen borde etableras som del i en uppdaterad politisk organisation inför nästa mandatperiod.

* Motion från Sverigedemokraterna om modersmålspolicy enligt Hörbymodellen.

Den kommunala budgeten för modersmålsundervisning uppgår till flera miljoner kronor årligen, eller ca 0,5% av den samlade budgeten för Familje- och utbildningsnämnden. Sverigedemokraterna menar att modersmålsundervisning är segregerande och vi hoppas på att den SD-stödda regeringen ska agera i frågan på sikt. Men eftersom kommunen är skyldig att tillhandahålla modersmålsundervisning, så vill vi åtminstone anta en policy som bl.a går ut på att inte i onödan bevilja modersmålsundervisning och därmed spara skattemedel.

Mycket av debatten handlade om att det finns forskning som skulle visa stöd för modersmålsundervisningens förträfflighet, men vi menar från Sverigedemokraternas sida att den s.k forskningen mest ser ut som beställningsverk. Det finns väldigt lite internationell forskning som går i samma riktning och i Danmark avskaffade man modersmålsundervisning efter en utredning som gav resultat i andra riktningen. Det är också Sverige som sticker ut vad gäller modersmålsundervisning, medan andra länder i Norden och övriga Europa inte erbjuder det alls, eller mer restriktivt än i Sverige.

* Ärende om lokalbidrag och startbidrag till Vejbystrands skola och förskola. Detta ärende har kommit tillbaka efter återremisser och diskussioner har förts mellan partierna om att försöka nå en lösning. Trots detta var det nu ursprungligt förslag som kom tillbaka på bordet, och det kunde vi från Sverigedemokraternas sida inte säga Ja till. Främst beror detta på att lokalbidraget i andra hand skulle gå till en hyresvärd som rönt massiv negativ uppmärksamhet i media under det senaste halvåret, men även på att det utökade elevunderlag som antas är osäkert och att vi inte tycker att alternativa förslag utretts tillräckligt. Där ser vi främst möjligheten att vidareutveckla skolverksamheten på befintlig tomt, anpassa detaljplanen vid behov, och att verka för att AB Ängelholmslokaler skall kunna köpa och förvalta fastigheten. Vi finner det från Sverigedemokraternas sida också olyckligt att ärendet inte istället lyftes ut ur kvällens ärendelista, eftersom det givit bättre förutsättningar att arbeta vidare med andra lösningar, eftersom det stod klart att ursprungsförslaget inte skulle gå igenom. Förutom Sverigedemokraterna så röstade även S, EP och V emot det, vilket ledde till att det föll med röstsiffrorna 24-27.