Kommunfullmäktige 250127

Detta kommunfullmäktigemöte dominerades helt av ärendet om den nya skolorganisationen. Låt oss därför först nämna andra ärenden av vikt i korthet.

Sverigedemokraternas motion om ”Pensionärernas dag” behandlades relativt välvilligt, även om vi inte fullt ut fick stöd för motionen i detalj. I beslutet ingick dock ett uppdrag till Nämnden för Kultur, Idrott och Fritid och Nämnden för Omsorg och Stöd att föra dialog om aktivitet för pensionärer. Vi kommer givetvis från Sverigedemokraternas sida följa upp om ca 1 år vad denna dialog har resulterat i.

Sverigedemokraterna valde att stödja Socialdemokraternas motion om ett friluftsbad i Munka Ljungby. Motionen gick ut på att utreda frågan mer, vilket vi tyckte var en bra idé från Sverigedemokraternas sida. Det fanns argument om att ett sådant friluftsbad skulle bli dyrt och budgetdrivande, men hur sådana frågor skulle landa beror i hög grad på driftsformer, efterfrågan och utformning, och där saknar vi ännu svar. Tack vare Sverigedemokraternas stöd så vann motionen med röstsiffrorna 27-24, så utredningen blir av och vi kommer med intresse ta del av den när den är klar, för att sedan landa i ytterligare beslut.

Debatten om grundskoleorganisationen för skolorna i Adolfsfält, Rebbelberga och Errarp varade en god stund. Förslaget att organisera Rebbelbergas och Errarps skolor som F-3 och Adolfsfältskolan som 4-6, dök upp under den tidigare delen av hösten 2024. Medan vi satt med pannan i djupa veck över förslaget från Sverigedemokraternas sida, så bildades en föräldragrupp som motsatte sig förslaget och som sedermera samlade in långt över 1000 namnunderskrifter. Denna föräldragrupp sökte också dialog med de politiska partierna, vilket vi bejakade från Sverigedemokraternas sida. Vi hade ett möte och vi inledde sedan en dialog, samtidigt som vi omvärldsbevakade och satte oss in i frågan. Det vi kom fram till var att de 3 skolorna borde organiseras på traditionellt sätt som F-6 istället. Sverigedemokraterna har även deltagit i den rikliga insändardebatten i Nordvästra Skånes Tidningar.

I den stora floran av argument för F-6 istället för uppdelat F-3 och 4-6, så tog Sverigedemokraterna upp främst de som har en politisk aspekt. Vi frågade oss:

* Var tog demokratin vägen? Kommunen har arbetat upp en tradition av medborgardialoger i en rad frågor, men denna undvek man helt att förankra. Varför? Ingen i Minoritetsstyret kunde ge oss svaret.

* Var tog Miljö/Trafiktänket vägen? Det genomsnittliga avståndet till skolan kommer utan tvekan att öka markant med den modell som föreslagits och nu beslutats. Det kommer innebära både mer cyklande och mer biltrafik, eftersom det kommer att skjutsas mer. Mer cyklande, främst för mellanstadieelever, kommer innebära att 10-12åringar vistas mer i trafiken, vilket utsätter dem för större fara.

* Var tog valfriheten vägen. Kanske är det ur denna aspekt inte så förvånande att Socialdemokraterna stöttade förslaget, men däremot förvånande att Ängelholms minoritetsstyre gjorde det. Detta styre består av 4 partier som är kända för att säga sig värna valfriheten. Med det nu vunna förslaget blir valfriheten sämre, främst när det gäller mellanstadiet. Familjerna i norra delen av Ängelholms tätort kommer i praktiken att istället för att kunna välja mellan 3 skolor, nu ställas inför en enda, dit många elever dessutom kommer ha ett avstånd på åtskilliga kilometer.

Sverigedemokraterna beklagar att det gått prestige i den här frågan och att politiska positioner låstes fast så tidigt inom Minoritetsstyret och Socialdemokraterna. Frågor av så långsiktig karaktär och med så stor betydelse för så många medborgare, skall enligt vår bestämda uppfattning inte hastas fram, utan ges tid för noggrann utredning och framförallt förankring bland medborgarna. Vi beklagar givetvis också beslutet, där kommunfullmäktige med röstsiffrorna 38-13 beslutade att organisera Errarps och Rebbelbergas skolor som F-3 och Adolfsfälts skola som 4-6. Av de 13 rösterna emot så kom 9 från Sverigedemokraterna.