20 förslag mot kriminalitet i Botkyrka

Sverigedemokraterna i Botkyrka har som bekant drivit en trygghetslinje längst av alla i politiken och vi stöder fullständigt alla samarbetsformer där medborgarnas intressen prioriteras, inte minst inom säkerhets- och trygghetsområdet. Vi har nyligen blivit inbjudna av kommunstyrelsens ordförande att lämna in förslag för att bekämpa kriminalitet och genomföra ett så kallat ”handslag mot kriminalitet”.

Inbjudan till detta kommer mot bakgrund av att åtgärder mot kriminaliteten bland annat investeringar och projekt, inte har gett de förväntade resultaten. Om det finns en genuin vilja från de andra partierna att en gång för alla stoppa den utveckling vi har sett under åtskilliga decennier, så krävs det att de utreder och verkställer våra förslag.

I korthet är Sverigedemokraterna i Botkyrkas förslag:

1. Vi förespråkar att man tar seden dit man kommer. Kommunens nuvarande finansiering av föreningar som främjar mångkulturalism och segregation strider mot detta mål.

2. Revidera policys och riktlinjer som främjar interkultur/mångkultur till att fokusera på assimilering eller ”ta seden dit man kommer”.

3. För att effektivt lösa problem kräver vi föräldraansvar. Det kan inkludera att invånare med utländsk bakgrund deltar i det föräldraarbete som kommunen har tagit fram. Här gäller det att även belysa skyldigheter och inte bara rättigheter.

4. Vi föreslår att hela familjer, där medlemmar är involverade i kriminella gäng, bör vräkas från kommunens fastighetsbestånd. Detta är en förlängning av kravet på föräldraansvar.

5. Vi förespråkar en samordning mellan Skatteverket, Polisen, och Ekobrottsmyndigheten för att undersöka vilka familjer som är kriminellt aktiva i kommunen och deras inflytande på politiken, förvaltningar, civilsamhället och på gatan. Gärna i samarbete med andra särskilt utsatta kommuner.

6. Vi förespråkar ett mer konsekvent och djupgående arbete mot välfärdsbrottslighet.

7. Vi rekommenderar att polisen aktivt arbetar för att störa gängverksamheten i olika centrum, gator och torg, inom ramen för sina befintliga befogenheter.

8. Vi förespråkar mer auktoritet för lärare och mer resurser för socialtjänsten att agera om föräldrarna är frånvarande samtidigt som eleven uppvisar brister i det sociala eller det pedagogiska åtagandet.

9. Vi förespråkar inrättandet av en jourskola eller resursskola för elever med antisociala beteenden där polis och socialtjänst ges möjlighet till fältkontor. Genom detta hoppas vi på att freda de elever som kommer till skolan för att studera, samtidigt som vi kan sätta in resurser till de elever som inte klarar av att gå i vanlig skola.

10. Vi förespråkar ett maximalt bidragstak samt omfördelning av dessa resurser till utredning av familjer där brister i föräldraansvar är uppenbara.

11. Skapa en kommunal arbetsgrupp för att övervaka och förvalta integration och assimilationsprocesser. Denna grupp kan samordna med skolor, arbetsförmedlingar och andra relevanta aktörer för att säkerställa att nykomna invånare blir integrerade i det svenska samhället.

12. Inför utbildningsprogram riktade till invånare med utländsk bakgrund, med syfte att främja förståelse för svensk kultur, samhället och rättssystem.

13. Uppmuntra och understödja lokala företag att erbjuda praktikplatser och jobb till unga invånare, särskilt de från utsatta områden, för att ge dem möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och avvärja dem från kriminell verksamhet.

14. Uppmuntra och understödja lokala aktörer inom civilsamhället som håller ungdomarna sysselsatta på sin fritid.

15. Verkställa en överskridande samordningsform inom förvaltningarna med syfte att kartlägga kriminella organisationer, familjebaserade nätverk och religiösa föreningar som potentiellt kan utgöra en risk för obehörig påverkan.

16. Fastställ ett slutdatum för kommunens projekt ’avhopparverksamhet för gängkriminalitet’ eftersom det för närvarande genererar högre kostnader än fördelar.

17. Skapa större insyn i kommunens utgifter och beslutsfattande för att minimera korruption och missbruk av offentliga medel.

18. Utöka visselblåsarfunktionen till ett informations- och tipsprogram där invånare kan rapportera misstänkt kriminalitet anonymt.

19. Genomför mer rigorösa bakgrundskontroller för de som vill starta föreningar eller organisationer som är berättigade till kommunalt stöd.

20. Mer resurser till grannsamverkan och öppna upp för ambulerande grannsamverkan. Här skulle kommunen kunna upplåta delar av sin bilpool till grannsamverkansarbete.