Stärkt brottsförebyggande ansvar för socialnämnden

Idag presenterar Tidöpartierna en kompletterande lagrådsremiss som stärker socialnämndens ansvar för brottsförebyggande arbete inom ramen för en ny socialtjänstlag. Socialnämnden ska fokusera på tidiga insatser för att förebygga brott, särskilt bland barn och unga. Det brottsförebyggande arbetet ska anpassas till lokala behov och bygga på beprövade metoder, exempelvis genom sociala insatsgrupper, föräldrastödsprogram och uppsökande verksamhet. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Under 2025-2028 avsätts 1,7 miljarder kronor för att stödja kommunernas omställning i detta arbete. För 2025 är 200 miljoner kronor avsatta, följt av ökade belopp de kommande åren. Därtill föreslås ett tillskott på 30 miljoner kronor 2025 och därefter 60 miljoner kronor årligen till de allmänna statsbidragen till kommunerna.

Socialnämndens nya ansvar för att förebygga brott kompletterar, utan att inskränka, det ansvar som ligger på Polismyndigheten och andra rättsvårdande myndigheter. Samverkan med andra aktörer är central för att uppnå effektiva resultat i det brottsförebyggande arbetet.

Detta förslag är en del av en bred satsning på ett säkrare samhälle, där socialtjänstens brottsförebyggande arbete är en viktig pusselbit. Målet är att skapa en socialtjänst som aktivt förhindrar att unga dras in i kriminalitet.

Här presenteras svar på några frågor som kan komma upp:

Den nya socialtjänstlagen ska ge socialtjänsten förutsättningar att arbeta mer förebyggande. Vad kommer de nu aktuella lagförslagen innebära för förändring? 
Den grova brottsligheten och att barn rekryteras in i kriminalitet är oerhört allvarliga samhällsproblem. Det är viktigt att socialnämnden prioriterar det brottsförebyggande arbetet ytterligare. Syftet är att komplettera socialtjänstens allmänt preventiva arbete med ett tydligt brottsförebyggande arbete där särskilda brottsförebyggande och återfallsförebyggande insatser används. Verksamheten ges på så sätt också en tydligare riktning.

Riskerar inte ett förtydligat brottsförebyggande ansvar leda till att det allmänpreventiva arbetet prioriteras ner?
Det är fortfarande lika viktigt att socialtjänsten arbetar allmänpreventivt. Det betyder att socialtjänsten fortsätter att bedriva ett förebyggande arbete med att minska sociala faktorer som bl.a. riskerar att leda till kriminalitet.

Vilka brottsförebyggande insatser skulle det kunna handla om?
Inom socialtjänstens verksamhet ryms en rad insatser för att motverka normbrytande beteende och kriminalitet. Det handlar bl.a. om manualbaserade program för att motverka fortsatt normbrytande beteende, samverkan med andra aktörer i form av t.ex. sociala insatsgrupper och annat stöd till den som vill lämna en kriminell livsstil. Det kan även handla om mer allmänpreventiva insatser såsom föräldraskapsstöd, uppsökande arbete, kontaktperson eller kontaktfamilj med en brottsförebyggande inriktning. 

Har inte kommunerna detta ansvar redan genom lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete? 
Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete tydliggör kommunernas övergripande ansvar för, och roll i, det brottsförebyggande arbetet. Med de nu aktuella lagförslagen tydliggörs socialnämndens brottsförebyggande ansvar i den nya socialtjänstlagen. Socialtjänsten har en viktig roll i det förebyggande, inklusive det brottsförebyggande, arbetet.

Kan det inte uppstå gränsdragningsproblem till andra myndigheter, t.ex. inom rättsväsendet?
Att socialnämnden får ett utpekat ansvar i det brottsförebyggande arbetet innebär inte någon inskränkning i det ansvar som vilar på andra huvudmän. Det framgår av förslaget till ny socialtjänstlag. Socialnämndens ansvar innebär att arbeta socialt förebyggande och motverkande mot brottslighet. Ansvaret innebär inte att socialnämnden ska ta över uppgifter som t.ex. Polismyndigheten eller Kriminalvården har.En majoritet av remissinstanserna lämnar synpunkter om finansieringen, och en del anser att det för vuxna innebär ett nytt åtagande. Är kompensationen till kommunerna tillräcklig?
Förslaget om att socialnämnden ska arbeta för att förebygga och motverka brottslighet kompletterar socialnämndens ansvar för det generella förebyggande arbetet. De föreslagna bestämmelserna ska därmed ses som ett tydliggörande av det ansvar, att arbeta förebyggande mot sociala problem, som socialnämnden redan har. Förslagen innebär ett ökat fokus och ansvar samt krav på större prioritering vad gäller det brottsförebyggande arbetet för kommunerna. Regeringen bedömer att förslagen på kort sikt innebär ett omställningsarbete i kommunerna och på längre sikt vissa mindre kostnader för kommunerna.