NKP: Så ser våra politiker på aktuella skolfrågor.

NKP’s andra temaenkät inför höstens val handlar om skolfrågorna. Sverigedemokraternat Kristinehamn svarade enligt följande.

1. Under våren blev det känt att en av tio elever i nian har testat narkotika under de senaste tolv månaderna. Hur tycker ert parti skolan ska arbeta mot droger?

– Skolan gör i dagsläget sitt bästa med drogförebyggande arbete men klarar inte av att stoppa den negativa trenden själva. För att skolan skall vara drogfri krävs det ett närmare samarbete med socialtjänsten och polisen. Vi vill även se över möjligheten till genomsökning av skolans lokaler med narkotikahundar, detta då vi har en skyldighet gentemot våra barn att erbjuda dem en trygg och drogfri miljö.

2. 2013 togs beslutet av kommunfullmäktige om mindre barngrupper i förskolan. Vad behövs för att barngrupperna ska bli mindre?

– Sverigedemokraterna förespråkar mindre barngrupper trots att det ur ett ekonomiskt perspektiv är kostsamt och kräver mera medel för att genomföras. SD var det enda partiet som motsatte sig nedläggningen av förskolan Eira samt avskaffandet av dagbarnvårdare. Även om vi kan konstatera att barngrupperna i kommunen nationellt sett inte är särskilt stora vill vi arbeta för mindre barngrupper.

3. I julas var 69 procent av niorna i kommunen behöriga till gymnasiet, nationellt var motsvarande siffra 87 procent enligt Folkhälsomyndigheten. Hur ska fler nior bli behöriga till gymnasiet?

– Tidigare skolchef har uppenbarligen misslyckats med att vända trenden, vilket inte är så konstigt då det ansågs att föräldrar är den största anledningen till misslyckade skolresultat. Vi förväntar oss betydligt mera av nuvarande förvaltning och vi vill därför se en normskapande skola som bygger på trygghet, kunskap och stimulans. Sammantaget med ordning och reda skall våra elever erbjudas en skola som förbereder dem för en framtid i ett mycket konkurrensutsatt samhälle.

4. I hela landet är det svårt att få behöriga lärare med lärarlegitimation och särskilt till småorter och mindre skolor. Med det som bakgrund, vilken framtid har kommunens landsbygdsskolor som Grunnebacka?

– Vi tror att mindre skolor är en viktig komponent för att fortsatt utveckla en levande landsbygd. Då det är många faktorer som avgör varför man vill bo och verka på landsbygden kan en möjlighet vara att erbjuda lärare i mindre skolor högre lön eller attraktivt boende. Sverigedemokraterna menar även att statligt huvudmannaskap kan erbjuda fördelar i denna viktiga fråga.

5. Hur ska erfarenheterna från Match2job förvaltas inom vuxenutbildning och integration?

– Match2job har varit ett integrationsprojekt som har gett ett visst positivt resultat. Projektet som sådant ligger i linje med vår politik om det inkluderar alla arbetslösa i samhället och inte endast som ett särintresse.

Källa: https://www.nkp.se/2022/05/27/valenkat-sa-ser-vara-politiker-pa-aktuella-skolfragor/