NKP: Så svarar politikerna på frågor om vård och omsorg.

NKP’s tredje temaenkät inför höstens val handlar om sociala frågor. Sverigedemokraternat Kristinehamn svarade enligt följande.

1. Hur ska kommunen bli en attraktivare arbetsgivare för att locka personal till omsorgen?

– Ett antal åtgärder behöver göras för att stärka arbetsmiljön. Vi vill bland annat se möjlighet till kompetenslyft för att göra yrket mer attraktivt, statusinriktat och konkurrenskraftigt på en modern arbetsmarknad. Vi behöver på riktigt komma tillrätta med personalbristen inom äldreomsorgen som såväl drabbar nuvarande personal men också våra äldre. Det är inte sällan kommunens anställda arbetar med pressade schema och minutbesök inom hemtjänsten. Det är i praktiken en omänsklig behandling av våra äldre samtidigt som det många gånger ställer orimliga krav på personalen.

2. Vilka åtgärder vill ert parti föreslå för att minska antalet omhändertagna barn?

– Barnens bästa måste alltid vara i centrum och krisen inom BUP har slagit hårt mot Sveriges barn och ungdomar. Ett barn kan få vänta uppåt två år på en diagnos. Vi vill införa ett flödesprogram och vårdpaket för barn och ungdomar som lever med psykisk ohälsa där det kan röra sig om ångest, utbrändhet kopplat till sociala medier, depressioner, antisocialt- och självskadebeteende. En sammankopplad vårdkedja för unga kommer att väsentligt minskat köerna till BUP.

– Skolan är en viktig arena för förebyggande insatser och kan bidra till att köer till BUP motverkas förutsatt att det finns behandlingskompetens i våra skolor. Elevhälsan har en nyckelroll i att förebygga och motverka psykisk ohälsa i tidig ålder. Vi vill införa återkommande bedömningar av psykisk och psykosocial hälsa inom grund- och gymnasieskolan och därigenom stärka elevhälsan. Skolpersonal med elevkontakt ska genom utbildningsinsatser få en grundläggande förståelse för psykisk ohälsa för att kunna koppla in elevhälsan i ett tidigt skede.

3. Från personalens sida riktas ofta kritik mot delade turer. Går det att komma från delade turer och i så fall hur?

– Anställda ska få ett större inflytande över sin schemaläggning och de ofrivilligt delade turerna ska kunna väljas bort. Fler ska få möjlighet till heltid och det behövs också krafttag gällande förebyggande rehabilitering och personalvård. Flera andra kommuner har tagit bort delade turer så vi ser ingen anledning till att våran kommun inte kan anpassa sig.

– Vi tycker därför att verksamhets-/enhetschef som förespråkar delade turer även de skall arbeta efter delade scheman.

4. Tapiren har sedan boendet togs i bruk drivits av en extern aktör. Hur ska boendet drivas när det nuvarande kontraktet löper ut vid årsskiftet 2023/24?

– Tapiren bör på grund av de brister som förekommer återigen drivas i kommunens regi. Vi vill även att det utreds varför den tidigare upphandlingen uppenbart misslyckats, detta för att ta lärdom och undvika liknande framtida situationer.

Källa: https://www.nkp.se/2022/06/27/sa-svarar-politikerna-pa-fragor-om-vard-och-omsorg/