SD-nej till kontroversiellt bygglov

Pressmeddelande 2024-02-19

Det tidigare vandrarhemmet på Ven såldes för något år sedan och ett nytt vandrarhem lär det inte bli med de nya ägarna av fastigheten. Nyligen godkände stadsbyggnadsnämnden ett bygglov på tomten och planerna på rivning av det tidigare vandrarhemmets tillbyggnad för gästnätter och ett nytt fritidshus med stora glaspartier kan nu sättas i verket.

Men stadsbyggnadsnämnden var inte enig i sitt beslut och det faktum att fastigheten ligger inom så väl zon för landskapsbildsskydd som naturreservat har vållat debatt. Det är Sverigedemokraterna som i det här fallet satt sig emot bygglovet med hänvisning till just stora kultur-och naturvärden.

Nybyggnation och omgestaltning på Ven kräver särskilt tillstånd. På orten råder så kallade ”särskilda områdesbestämmelser”. Bakgrunden är öns rika kulturhistoria och ansedda naturvärden, ett riksintresse rent av. Bland annat anger områdesbestämmelserna färgskalor och fasadmaterial med ambitionen att bevara den lokala arkitekturtraditionen i landskapet.

Styrande Treklövern (L,M,MP) och Socialdemokraterna gick däremot på stadsbyggnadsförvaltningens linje, vid sammanträdet den 13/2, som i sitt förslag till beslut menar att ”aktuell ansökan bidrar till en god helhetsverkan utan negativ påverkan på landskapsbilden samt natur-och kulturvärdena på platsen”.

Men ännu är inte sista ordet sagt. Före byggstart krävs tillstånd av Länsstyrelsen om dispens för nybyggnation i naturvårdsområde, står det att finns i nämndens beslut.

Vi anar att Länsstyrelsen kan göra en annan bedömning än nämnden, vi menat att bygglovet är i strid med områdesbestämmelsernas intentioner, säger Emil Fennstam (SD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, som tillsammans med sina partikamrater Alf Andersson (SD) och Erik Rantzow (SD) skriftligen reserverat sig mot beslutet.

Men Sverigedemokraternas kritik mot det godkända bygglovet menar Emil Fennstam (SD) också hänger ihop med det tilltänkta ändamålet: fritidshus.

Hade det varit fråga om en investering för åretruntboende eller för den delen en näringsverksamhet som kan förbättra förutsättningarna för det vi från vår sida vill uppnå, det vill säga ett starkare Ven året om, skulle vi mycket väl kunnat göra en liknande bedömning som den styrande majoriteten, förklarar sverigedemokraten.