I Motala pratar vi svenska

في موتالا نتحدث السويدية

Förstår du texten ovan? Så här kan det kännas för våra äldre när svenska språket inte är det prioriterade språket.

Den personal som vårdar ska prata och förstå det språk som den äldre har, alla skall dock kunna prata och förstå svenska.
I dag är det endast heltidsanställda i kommunen som har språkkravet, en vikarie eller någon som inte jobbar på heltid har inte dessa krav utan rekommenderas enbart utbildning.
Argument som ofta kommer är att personalen inte kommer räcka till om vi börjar införa språkkrav, detta är inte acceptabelt.
Är man inte kvalificerad för arbetet så ska man inte arbeta med våra äldre.

Utgångspunkten skall vara att alla nyanlända tar seden dit de kommer. Ambitionen är också att stärka gemenskapen så att kommunens invånare lever tillsammans och inte som nu, åtskilda, vilket kommunens synsätt på invandringspolitik bidragit till. Vi tror att om varje invånare, utrikesfödd likväl som inrikes född i alla lägen behandlas lika skulle det underlätta för en större acceptans.

Språket är bland det viktigaste för att komma in i samhället, SFI behöver utvecklas för att även ha med samhällsinformation så individen kan komma in i samhället snabbare.
Vikten av att vilja vara en del av svenska samhället ligger helt på individen som har kommit till Sverige och Motala, skulle Sverige inte vara det land man känner passa sig så ska vi erbjuda stöd till återvandring.