SD: Behöver alla planerade områden VA-anslutas?

VA-frågan är en komplex fråga som Norrtälje kommun har hanterat i många år. Med respekt för denna svårighet vill vi sverigedemokrater ge en tillbakablick för att förklara hur kommunen har hamnat i dagens situation.

År 2008 beslutades det i kommunfullmäktige att hela 89 områden skulle utökas och bli verksamhetsområden för vatten och avlopp (VA). Hur dessa beslut fattades kan vi inte redogöra för eftersom SD kom in i fullmäktige först 2010. Men det stod snart klart att det var omöjligt att genomföra, och därför reducerades antalet till 15 områden några år senare.

En av de största konsekvenserna av tidigare beslut är att gamla VA-projekt har haft dålig kostnadstäckning, vilket har skapat en ekonomisk skuld för kommunen. Detta innebär att nuvarande och kommande VA-projekt blir dyrare för kommuninvånarna, särskilt för de som ansluts till det kommunala VA-systemet. När vi dessutom beaktar att kommunen är länets största till ytan, och en landsbygdskommun, blir resultatet att nuvarande VA-taxa skjuter i höjden (vilket alla berörda har blivit varse).

Vi vill poängtera att vi anser att Norrtälje Vatten och Avfall (NVAA), som bildades 2021, gör så gott de kan under dessa förutsättningar. Problemet ligger i de tidigare besluten, som nu har landat i knät på bolaget. Det är också värt att nämna att 2018, då Ulrika Falk (S) var kommunstyrelsens ordförande, sade hon upp avtalet med Veolia på felaktiga grunder (Veolia skötte driften och underhållet på Norrtäljes kommunala VA-system). Detta har kostat skattebetalarna 74 miljoner kronor i skadestånd och rättegångskostnader.

Sedan vårt inträde i kommunfullmäktige har Sverigedemokraterna förordat enskilda och småskaliga VA-lösningar där det är möjligt. Enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV §6) har kommunen ibland varit tvungna att ansluta fastigheter till kommunalt VA oaktat vad politikerna tycker, men vi anser att kommunen borde utmana länsstyrelsen oftare på denna punkt. Det är därför glädjande att kommunen nu har småskaliga pilotprojekt tillsammans med länsstyrelsen, där man tidigt i planeringsprocessen för dialog kring möjliga enskilda VA-lösningar. Även om detta inte hjälper de fastighetsägare som idag ansluts till kommunalt VA, är det ett viktigt steg framåt för att hitta juridiskt hållbara lösningar för framtiden.

När det gäller de pågående VA-anslutningarna, vill vi lyfta beslutet från kommunfullmäktige den 14/12-2020 om utökning av verksamhetsområden för vatten och spillvatten i Västernäs, Östernäs och Uppnäs. Sverigedemokraterna yrkade på att återremittera ärendet, med motiveringen att vi vill se en levande landsbygd där VA-frågor löses både genom kommunala lösningar och genom enskilda eller samfällda alternativ där det är möjligt. Vi betonade också vikten av god kommunikation med berörda fastighetsägare, särskilt då kostnaderna för anläggningsavgifter är betydande. Trots detta valde en majoritet i fullmäktige att gå vidare med beslutet om att utöka verksamhetsområdena.

Med ovanstående i åtanke vill vi att kommunen åter ser över aktuella projekt i Rådmansöområdet med flera områden. Vi vill snabbutreda om dessa utökningar verkligen är nödvändiga ur miljö- och hälsosynpunkt, eller om några projekt kan pausas eller stoppas. Vi upplever att flera partier nu delar vår syn på att detta bör göras.

Det går inte att lova något, men det minsta vi kan kräva är att invånarna får raka och tydliga svar om varför anslutningarna sker och vad det kommer att kosta.

Avslutningsvis vill vi be om ursäkt till de invånare som vi inte har hunnit återkoppla till. Vi har fått många mejl och telefonsamtal, och vi har försökt kontakta så många som möjligt. Vi ser fram emot den medborgardialog som ska ske den 14 oktober, där NVAA, kommunen och politiken kommer att delta. Sverigedemokraterna kommer självklart att vara på plats.


Andrea Kronvall (SD)gruppledare
Jacob Heitmann (SD)vice gruppledare
Karl-Göran Edberg (SD)ledamot kommunfullmäktige