Biologisk mångfald i Örebro

Den 13 december 2017 fastställde Örebro kommunfullmäktige ”Grönstrategi för Örebro kommun”. Det helhetsgrepp man tar i grönstrategin är välkomnande med symboler som grodans landskap, som handlar om vatten i miljöer och i flöden, fjärilens landskap, som handlar om att anlägga fler blommande ängsmiljöer, samt sångfågelns landskap, som tar vara på träd- och lövskogsmiljöer. I god förening och samverkan skall dessa åtgärder leda till bättre lokalklimat, god ljudmiljö och biologisk mångfald. Dessutom åstadkommer grönstrategin en i stadsmiljön fungerande fotosyntes vilket medför ett naturligt och miljösäkert omhändertagande av koldioxid. Vidare tenderar varierad växtlighet att binda jorden vilket skulle kunna mildra de skadliga effekterna vid extrema oväder.

Som en följd av att Örebro växer blir det allt viktigare att säkerställa att den biologiska mångfalden kan värnas i vår stadsmiljö. I denna motion framhålls särskilt fjärilens landskap med blommande ängsmiljöer.

För något år sedan var mittremsan på Hertig Karls Allé beklädd med sådda ängsblommor. Ett mycket uppskattat inslag i stadsbilden som tyvärr har avvecklats. Varje yta med ängsblommor utgör en viktig tillgång för den biologiska mångfalden. Insekter ges större möjligheter för sin överlevnad även i stadsmiljön. Humlor är t ex redan nu alltför få, och med ett större inslag av ängsblommor skulle möjligen även humlors livsvillkor främjas. Förekomsten av ängsblommor utgör också en estetisk trivseltillgång, samtidigt som det är trevligt att kunna plocka en bukett till hemmet. Det kan också vara pedagogiskt för barn att lära sig om vad olika blommor heter och vad som är deras kännetecken.

2021-11-17 Motion – Biologisk mångfald

Biologisk mångfald i Örebro