Debatt: Informera om återvandringsstödet

En tydlig återvandringspolitik är bra för alla, inte minst för de som vill återvandra men inte känner till möjligheterna. Socialdemokraternas och Vänsterpartiets kritik mot regeringens och Sverigedemokraternas höjda återvandringsbidrag håller inte. Sverigedemokraterna i Örebro ser positivt på ett ökat bidrag som hjälper många, därför måste Örebro kommun ta ansvar och informera om återvandringsmöjligheter.

Vårt förslag om just detta debatterades och beslutades på kommunfullmäktige den 25 september. Styret sade nej med argumenten att Migrationsverket har ansvaret för att administrera det stödet. Vi menar att kommunen också bör ta delansvar och göra informationsinsatser, för det innebär även att ta ett verkligt ansvar för kommunens finanser. Många som invandrat vill ingå i vårt samhälle och integrerar sig. Men de som inte gör det, de som inte vill vara en del av samhället och som även belastar samhällsekonomin, gentemot dem har även kommunen ett ansvar. Eftersom det är skattebetalarnas pengar som går till bidragstagarna.

Regeringen satsar tydligt på en utvecklad återvandringspolitik som kommunen aktivt borde stödja. Budgettillskottet för nästa år innebär att det tidigare återvandringsbidraget på 10 000 kronor höjts till maximalt 350 000 kronor. Bidraget kan med stor säkerhet innebära att fler som vill återvandra enklare kan göra det. Tidöpartierna är överens om att stärka incitamentsstrukturer för återvandring, det är avtalat sedan år 2022. Det är alltså många partier som är överens om att öka bidraget, samma partier borde därför vara överens även i Örebro kommun.

Sverigedemokraterna vill därför inrätta en återvandringshandläggare i Örebro kommun som ska arbeta med det här, vilket vi budgeterat för. Socialdemokraterna har däremot riktat kritik mot ett ökat återvandringsbidrag. Med argument att människor skulle känna sig ovälkomna i och med ett större stöd och därmed integrera sig sämre, där färre skulle göra rätt för sig, så att samhällskostnaderna ökar. Det är en helt befängd tankegång.

De som vill vara i Sverige borde i högre grad visa att de faktiskt menar det och integrera sig bättre om ljuset faller på ett högt återvandringsbidrag. Vänsterpartiet har exempelvis menat att man i stället för återvandringsbidraget borde lägga pengarna på integration och sjukvård. Bidraget omfattar i praktiken inte mycket, jämfört med kostnaderna för samhället för alla personer som inte integrerat sig. Personer som inte bidrar med arbete i samhället, utan uppbär en mängd olika bidrag i stället, dagligen. Dessutom har många misslyckade integrationsprojekt skett som inte lett till integration utan bara kostat pengar. Flera sådana exempel finns att tyvärr att finna i Örebro. Det läggs stora summor på välfärden, återvandringsbidraget är på intet sätt något som ersätter behövliga samhällssatsningar.

Samhällets kostnader för återvandring är vi övertygade om vida underskrider kostnaderna förpermanentade utanförskap som gäller för icke integrerade personer som inte vill ingå i samhället. Örebro kommun bör därför utforma en regelbunden informationsinsats till relevanta målgrupper med aktuella möjligheter kring stöd för återvandring, för att stötta de som själva vill återvandra.

Helena Ståhl (SD)
Oppositionsråd, Örebro kommun

Carola Sunesson (SD)
Sverigedemokraterna Örebro