Medborgarinflytande på gestaltning av arkitektur

Enligt undersökningar är allt fler människor irriterade över att man bygger fula hus. Många stör sig på den form och utsmyckning som snarare provocerar, upprör eller förfular i stället för att försköna.

Därför behöver medborgarinflytandet utökas när det gäller vilken utsmyckning och arkitektur som ska finnas i Örebro kommun. Det är en viktig fråga som handlar om trivsel, hemhörighetskänsla och stolthet över sitt närområde och det är en demokratifråga. Experter kan inte ensamma få äga frågan om hur samhället ska gestaltas, medborgares synpunkter behöver uppmärksammas och tas på allvar.

Det förs dialog inom plan-och byggprocessen när det gäller arkitektur, eftersom Plan- och bygglagen reglerar att medborgare ska vara delaktiga. Men få medborgare får delta i dialog inom samrådsprocessen, endast de ”närmast berörda”, trots att arkitektur i en kommun och i en tätort berör betydligt fler medborgare, som aldrig får chansen att tycka till. Medborgare ska tillfrågas om vilken arkitekturinriktning de vill ha, där olika inriktningar anges med bildexempel och där klassisk arkitektur ska ingå som inriktning. En majoritet bör avgöra vilken inriktningen ska vara.

Arkitekturpolicyn ska omformas enligt inhämtat resultat som sedan ska vara vägledande. En modell för medborgarinflytande, som ska ha reell verkan och vara vägledande, ska införas. Modellen ska innebära att invånare i kommunen ska kunna rösta på olika arkitekturförslag när det gäller offentliga byggnader. Samt planerade byggnader och områden av betydelse i kommunen, där kommunen marknadsför dessa påverkansmöjligheter på ett tydligt sätt.

Motion – Medborgarinflytande på gestaltning av arkitektur