Upprättelse för konsten

Konst och kultur bidrar till att vi människor lättare förstår oss själva. Konsten ger oss möjlighet att reflektera över frågor som varför vi finns här och varför vi gör det vi gör. Det stimulerar till självreflekterande, ifrågasättande och innovation, det tillåter oss att vara öppna för nya idéer och upplevelser. Konst är viktigt för människan och en viktig beståndsdel för utvecklingen av samhället.

På kommunens hemsida finns information om hur konst hanteras. Konstpolicyn från 2022 tar upp att det ska finnas delaktighet och inflytande. Men medborgare involveras inte i den utsträckning som förväntas av medborgarna eller ens i den utsträckning som Konspolicyn ger uttryck för. Under Kommunfullmäktige den 23 november 2024 debatterade Carola Sunesson (SD) detta ämne via en enkel fråga. Där framgick med tydlighet från Maria Haglunds (M) sida, att hon och den styrande majoriteten anser att expertisen ska sköta konstinköpen och avgöra vilken konst som ska placeras offentligt. De kommer därmed inte att verka för att göra mer för att utöka medborgarinflytandet. Socialmoderaternas förhållningssättet underbygger därmed missnöje och motverkar utveckling på konstområdet.

Idag ser vi alltmer hur ny konst utnyttjar redan befintlig konst, eller minnesvärda kulturarv, för att åka snålskjuts på och framhäva sin egen konst på andras meriter. Vi anser att ny konst ska kunna stå för sig själv och inte tillåtas utnyttja andras konstverk för att på så sätt få lite extra skjuts för sin egen konst. Som exempel kan lyftas senaste OpenArt där Engelbrektsstatyn till stor del täcktes av en enklare träkonstruktion som sedan lindades in i avspärrningstejp. Likaså sattes avspärrningstejp på Rådhusets fönster, där själva konstverkets syfte var längtan tills verket försvann så man fick återse den tidigare skönheten. Karl XIV Johans staty kläddes om till en färgglad kvinna och fontänen Befriaren täcktes helt med väggar som fylldes med upphängda högtalare.

OpenArt som koncept finns det många blandade åsikter om. Men vi alla borde ändå kunna enas om att våra befintliga konstverk eller delar av vårt kulturarv inte ska bli otillgängliga eller skändas för att försöka skapa ett mervärde hos nya konstverk. Därutöver är det rimligt att medborgarna i Örebro kommun ska ha något att säga till om, när ny offentlig konst ska upprättas eller om befintlig offentlig konst ska påverkas. Omröstning ska införas för olika alternativ för offentlig konst och utsmyckning. Omröstning ska genomföras gällande befintlig offentlig konst härstammande från och med 1970-talet. Resultaten av omröstningar ska vara vägledande i arbetet med den offentliga konsten.

Motion – Upprättelse för konsten