Budget 2023 med målsättningar 2024-2025 för Sunne kommun

Vi vill verka för en kommun där människor känner gemenskap och bryr sig om varandra, en kommun där mobbing, diskriminering och rasism inte existerar. En levande landsbygd med service i form av vård, skola och omsorg inom hela kommunens gränser. Vi motsätter oss centralisering i storskalig form. Sverigedemokraterna vill erbjuda det som kommuninvånarna förväntar sig av kommunen, en trygg och kunskapsinriktad skola och en värdig äldreomsorg. Vi vill tillsammans med invånarna i Sunne förverkliga den kvalitetskommun alla vill ha. Vi känner ett stort ansvar över denna utmaning. Vi är övertygade om att våra förslag kommer att bidra till ett bättre Sunne med tillförsikt inför framtiden, för en mer hållbar besöksnäring och inte minst för landsbygdsbefolkningen som bor på orterna utanför centralorten.

SOCIAL OCH EKONOMISK TRYGGHET
Sverigedemokraterna hyser stor oro över flyktingmottagandets sociala påverkan och kostnader för den kommunala ekonomin. Privata intressen skapade under 2015 års kraftigt ökande migrationsströmmar, ett flertal boenden inom kommunens gränser med Migrationsverkets goda minne och det är oklart hur stor del av kommunens kostnader för skola, familj- och individomsorg m.m. som rymdes inom statligt stöd, samt även oklart i vilken grad det fortfarande belastar kommunens ekonomi. Vi vet att socialnämnden år efter år lider av underskott i mångmiljonklassen. När det gäller kostnader för anhöriga och återföreningen, ersätts bara vissa delar av de faktiska kostnaderna. Kommunerna kan tvingas till skattehöjningar, nedskärningar eller omprioriteringar och därmed ställa verksamheter emot varandra när pengarna inte räcker till allt. Anhöriginvandringens antal, påverkan och kostnader är dessutom mycket svår att förutsäga. Vi vet dock att många andra kommuner helt tappade greppet om situationen när kostnaderna för skola och socialtjänst skenade iväg och inte minst värmländska Filipstad blev en varningsklocka.

FÖRENINGSLIV, BARN- OCH UNGDOMSIDROTT
Sverigedemokraterna vill främja barn- och ungdomsidrotten och uppmuntra en sund livsstil med ett aktivt föreningsliv redan från unga år och där ser vi att kommunen kan uppmuntra och ge stöd åt idrotts- och andra sunda föreningar. Idrott ska bidra till att våra barn och ungdomar mår bra, utvecklas och har roligt. Det handlar om att ta hand om varandra och utvecklas långsiktigt. Sunne har historiskt haft ett rikt och framgångsrikt idrottsliv. IFK Sunne var framgångsrika i fotboll på 60-talet och var uppe i dåvarande division 2 Svealand, vilket var serien under Allsvenskan, både 1961, 1963, 1964 och 1966. En för de flesta okänd triumf gäller basket. På damsidan blev KFUM Sunne BBK Svenska Mästare 1966 genom att slå Blackeberg från Stockholm i finalen. Mer sentida var Sunne IK framgångsrika på hockeyarenorna under 90-talet när man spelade i division 1 Västra, som var en av fyra serier direkt under Elitserien, De bästa säsongerna blev 1994/1995 då man blev 3:a och spelade Playoff och 1999/2000 då man blev 9:e lag i den nya Allsvenskan Södra Mallbackens IF har varit i Damallsvenskan åtskilliga säsonger och har en tredjeplats som bäst. Laget spelar fortfarande på hög nivå i Elitettan. Genom att lyfta ungdomsidrotten kan vi få fler som väljer idrotten igen, vilket också främjar en sund livsstil och kamratskap som är utvecklande inför livet. Det handlar dock inte om att sträva efter liknande historiska framgångar som här beskrivs, men genom att satsa på ungdomarna kan personliga framgångar vara enkel och rolig stimulans.

LANDSBYGDSUTVECKLING, BYAPENG OCH FÖRETAGANDE
Vi vill satsa stort på att stimulera landsbygdsutveckling genom att fördela medel till organisationer som verkar för sin bygd. Byapengen är ett viktigt initiativ. Där har vi redan mångdubbel satsning gentemot kommunledningens. Vi har sett vad ett stöd till byalag och bygdeföreningar kan ge i form av möjligheter till att få skjuts och liv på sina idéer. I närtid har vi fått uppleva vad en liknande peng har betytt för både Fagerås och Högboda i vår
grannkommun. Varje extra sysselsatt kommuninvånare innebär extra skatteintäkter, samtidigt som utgifterna för ekonomiskt bistånd minskar. Tillgång på kompetent arbetskraft och ett gott företagsklimat är avgörande för sysselsättningen. Småföretagande är särskilt gynnsamt eftersom en kommun som är beroende av några få stora företag är sårbar. Det är viktigt att stödja småföretagen för att de ska finnas kvar, växa och våga anställa fler.
Vi är övertygade om att våra förslag bidrar till ett bättre Sunne med tillförsikt inför framtiden, för en mer hållbar besöksnäring och inte minst för landsbygdsbefolkningen som bor på orterna utanför centralorten.

SKOLAN OCH UNGAS FRITIDSUTBUD
Skolan skall vila på småskalig grund vad gäller elevantal på skolan och i klasserna. Fler vuxna skall göra eleverna sedda och ingen skall behöva glömmas bort och försvinna i mängden. Kunskap skall stå i fokus i en skola där ordning och reda råder. Ungdomar skall både ha möjlighet till praktik för att kunna utvecklas och förverkliga sin framtid, samtidigt som det är viktigt att det finns ett rikt fritids- och kulturutbud för de yngre generationerna.

ÄLDRES OCH ANSTÄLLDAS SITUATION
Sverigedemokraterna är det enda parti som i de senaste budgetarna uppfyller behovet med satsning för att hinna med prevention i hemmiljö och reducera risken för fallolyckor. Vi vill anställa fler händer till den kommunala vård- och omsorgen, vilket inte bara är en kvalitetshöjning för de äldre utan det skapar också en bättre arbetsmiljö med mindre stress för de anställda.

Sunne 2022-05-17

Runar Filper (SD), Ledamot och Gruppledare kommunfullmäktige
Carl Svensson (SD), Ledamot Kommunstyrelsen

Länk till budgetdokument Budget Sunne 2023