Omsorgsnämnden

 Omsorgsnämnden 

2023 

Omsorgsnämnden 15 juni 2023 ON 08.30 – 13.00.

I ärende 2 ”Redovisning av förstudie LSS Alingsåker och Lärketorpet” gick vi på liggande förslag, men vi reserverade oss mot antal lägenheter speciellt angående gruppbostaden. Reservation/Protokollsanteckning: Vi Sverigedemokrater reserverar oss mot antal lägenheter i nybyggnationen av Gruppbostaden LSS på Alingsåker. Vi anser att Socialstyrelsens råd, normer och rekommendation för gruppbostäder ska följas och vara max 5 lägenheter. Eftersom antal lägenheter i nybyggnationen av Servicebostaden LSS på Lärketorpet verkar vara lite oviss, så anser vi fortfarande att det ska vara max 8 lägenheter. I ärende 3 ”Lokalbehovsplan” påpekade Monica Tenberg (SD) att antal tillgängliga LSS-lägenheter i listan på i alla fall två av serviceboendena var felaktigt. Detta ska kollas upp. Ärende 5 var en motion från Lasse Henriksen (SD) ”Samtliga LSS-boenden får tillbaka sin Ttela i pappersform”. Här kämpade vi hårt för motionen och yrkade bifall, men det blev avslag. Vi voterade och reserverade oss mot beslutet. Ingen av dom andra partierna var på vår sida i detta. Ärende 10 ”Initiativärende – Projekt inom hemtjänsten” Under över alla under, här blev det bifall av en enig nämnd, fast förslag till beslut var avslag. I ärende 11 ”Förstudie – LOV lagen om valfrihet” yrkade vi bifall, så den blev det bifall på. (S) och (V) yrkade avslag. Vi ställde som vanligt många frågor under mötets gång och Monica Tenberg ställde även en ordningsfråga angående avbruten tjänstgöring av en ledamot som kom tillbaka och fick rösträtt. Kändes inte riktigt rätt enligt stadgarna, men fick till svar av ordförande att han gått och kommit tillbaka innan beslutsrundan, så det var ok. Fick även ett svar av en ledamot att den regeln gäller bara i KF. 

Omsorgsnämnden 25 maj 2023 ON 08.30 – 13.30 + MRP 14.00 – 16.30. I ärende 3 angående ”Korttidsverksamhet för barn enligt LSS, Smultronäpplet 4” så hade vi en del frågor bland annat om höjden på staketen runtom boendet. Vi gick på bifall till liggande förslag att ombyggnad av nuvarande byggnad sker, så att den nya korttidsverksamheten för barn kan öppna i Hälltorp. Även M, KD och C gick på liggande förslag. S och V hade eget yrkande och ett tilläggsyrkande som förlorade. På vårt Initiativärende om ”Hjärtstartare på LSS- och SP-boende” och på S och V:s Initiativärende om ”Hjärtstartare på äldreboende” blev det avslag (se ON från 27 april). Det blev att vi alla partier var eniga om att ta med en protokollsanteckning om att ge förvaltningschefen i uppdrag att ”Se över möjligheterna att vid större arbetsplatser och där många människor vistas i närområdet, installera hjärtstartare så att de finns lokaliserade ihop med sjuksköterskeexpeditioner. Ur ett arbetsmiljöperspektiv ska även en översyn göras och identifiera de arbetsplatser som ligger i ytterområden och längst bort från ambulansverksamhet. Där ska personalen regelbundet genomgå HLR-utbildning”. Detta är ju i alla fall en bra början. I ärende 7 angående ”antal boendelägenheter per enhet vid om- och nybyggnationer av bostäder med särskild service enligt LSS och SOL” yrkade vi på 5 platser på gruppbostäder LSS, max 8 platser på servicebostäder LSS och max 8 platser på särskilda bostäder SOL (socialpsykiatri). Vi voterade och reserverade oss mot beslutet. Beslutet blev 6 platser på gruppboende LSS, 8 -12 platser på servicebostäder och 8 – 10 platser på särskilda 

bostäder SOL (socialpsykiatri). Vi anser att detta blir för många platser per enhet. I ärende 8 gällande ”Nybyggnation vård- och omsorgsboende Vårvik” yrkade vi på att Vårvik planeras för 72 boendeplatser. M, KD, C yrkade på 90 platser. S och V yrkade på 108 platser. Vi voterade och reserverade oss. Eftersom vårt yrkande föll, så röstade vi sedan på M, KD, Och C:s förslag på 90 boendeplatser. Vi lämnade in denna protokollsanteckning: ”På grund av att vårt yrkande angående 72 boendeplatser blev nedröstat, så väljer vi det förslag med minsta antalet boendeplatser”. 

Vi ställde som vanligt många frågor under mötets gång. Efter omsorgsnämndens möte så blev det på eftermiddagen Workshop gällande MRP tillsammans med M, KD och C. S och V deltog inte. Omsorgsnämnden 27 april 2023 ON 8.30 – 12.00 + angående MRP 13.00 – 15.00. Vårt initiativärende angående ”Hjärtstartare på LSS- och SP-boende” kom upp idag och även S och V:s initiativärende angående ”Hjärtstartare på äldreboende”. Det blev en del frågor och diskussioner om dessa ärenden. Vi fick höra att det skulle bli för dyrt och all personal måste ha utbildning på hjärtstartare med mera. Till slut enades vi om att bordlägga dessa ärenden till nästa möte och gemensamt försöka komma på ett sätt att i alla fall kunna påbörja detta projekt. I ärendet om ”Hyressättning i särskilda boendeformer” anmälde Monica Tenberg jäv, så hon gick ur salen under detta ärende. Vi var inne på att yrka avslag, men till slut blev det att vi inte deltog i beslutet. Vi ställde som vanligt många frågor under mötets gång. Efter omsorgsnämndens möte så blev det på eftermiddagen Workshop gällande MRP tillsammans med (M), (KD) och (C). (S) och (V) ville inte delta i detta. 

Omsorgsnämnden 23 mars 2023 S och V hade eget yrkande angående ärendet om Valfrihet och trygghet kring dagligvaror vid insatser i ordinärt boende. Dom voterade, förlorade och reserverade sig. Vi gick på liggande förslag. S och V hade en protokollsanteckning i ärendet om Processen kring MRP där dom inte deltar i MRP-arbetet som innebär LOV. Vi yrkade bifall till M, KD, C tilläggsyrkande i ärendet om Kvalitet och Patientsäkerhetsberättelse 2022. Vi ställde som vanligt många frågor under mötets gång. 

Omsorgsnämnden 23 februari 2023 Mycket information som vanligt, men inget att opponera oss mot, men vi ställde många frågor under mötets gång. 

Omsorgsnämnden 26 januari 2023 I ärendet ”Verksamhetsplan med budget” yrkade SD, M, KD, C bifall. S och V yrkade avslag, hade eget förslag, skriftlig reservation. I ärendet ”Nivå habiliteringsersättning” yrkade SD, M, KD, C på bifall. S och V yrkade avslag, hade eget förslag, votering, reservation. Att vi (SD)röstade bifall var för att ingen kan säga säkert om bland annat ordet ”permanent” kan göra att vi inte får det statliga stödet. 

I ärendet ”Hyressättning i särskilda boendeformer” blev det återremiss på. Flera frågor ställdes av oss under mötets gång. 

2022 

OMSORGSNÄMNDEN 15/12 – 22 Vi avstod att delta i beslutet angående Vårvik och vi yrkade avslag i ärendet om Humlevägarna. Vi får diskutera i gruppen om vi ska hålla oss till dessa beslut, eller om vi vill göra några förändringar när dessa ärenden kommer upp i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige. Som vanligt ställde vi många frågor under mötets gång. 

Detta var sista nämndsmötet med den gamla ”majoriteten”. 

I januari 2023 är det minoritetsstyret M, KD och C som styr, med eventuellt stöd av oss Sverigedemokrater, om dom kommer med bra förslag som gynnar trollhätteborna och är i Sverigedemokratisk anda. 

OMSORGSNÄMNDEN 24/11 – 22 Var inget speciellt att opponera sig mot på detta möte. Däremot så ställde Monica Tenberg en del frågor till exempel att det kan vara risk att skrämma bort en del eventuell ny personal med ”Heltid som norm”. En del orkar inte eller vill inte jobba heltid. Detta finns det inga indikationer på, fick Monica Tenberg som svar. ”Heltid som norm” gillar vi inte, däremot ”Rätten till heltid”. Monica Tenberg hade frågor om två beslut från 2020. Varför dessa tagit så lång tid. Fick väl inget speciellt klart svar på det. Monica Tenberg frågade även om reservaggregat på äldreboenden, om dom var redo att startas upp vid någon sorts kris. Fick som svar att det var dom inte, men har några timmar på sig att installeras vid kris. Fick också veta att tre äldreboenden och alla LSS-boenden har/får inga reservaggregat. Vi blev informerade om att på ett äldreboende i stan är det 80 – 85% språksvaga i personalen. Vi fick också veta att det redan 2023 kan bli kaos med personal, eftersom så få vill jobba i omsorgen. M och KD hade två initiativärenden som vi tyckte var bra och som gick vidare till beredning. 

OMSORGSNÄMNDEN 27/10 – 22 Vi yrkade bifall till S och V:s yrkande om oförändrad taxa inom omsorgen gällande mat m.m. M, KD, C yrkade också bifall på detta. Vårt initiativärende om problem i omsorgen blev besvarad och vi ställde oss i nuläget bakom dessa åtgärder som är på gång. Sen får vi se vilka förändringar som det blir frampå. Det blev stora diskussioner om yrkandet från S och V:s initiativärende om höjd habiliteringsersättning, att behålla dessa 120 kronor som är idag. M, KD, C tycker att man ska hålla på ordningen och att initiativärendet ska tas ur ärendelistan och tas upp nästa ON i väntan på svar i KS om tak på statsbidraget. Det är väl en bra tanke, men vi ansåg att ärendet skulle beslutas om idag. Ärendet blev kvar och vi yrkade bifall till denna. M, KD, C sa ingenting. Monica Tenberg och Mari Bergh hade som vanligt många frågor, bland annat om språksvaga fortfarande anställs. Vi fick som svar att det gör dom, men att det arbetas på detta och att det görs vissa språktester vid nyanställning. 

OMSORGSNÄMNDEN 15/9 – 22 

Första omsorgsnämndsmötet sen 16 juni och bara några dagar efter valet. Vi yrkade bifall till (M:s) motion ”Medicinsk strateg med läkarkompetens inom omsorgsförvaltningen”. Det blev avslag. SD, M, KD, C reserverade sig för eget förslag. Monica Tenberg och Mari Bergh ställde flertal frågor under mötet bland annat om Ung omsorg, läget på Skogshyddevägen och enhetschefer. 

OMSORGSNÄMNDEN 16/6 – 22 

Vi hade ett yrkande I ärende 7 angående renovering och ombyggnad på Humlevägarnas vård-och omsorgsboende. 

YRKANDE: 

Vi Sverigedemokrater ställer oss inte bakom en renovering och ombyggnad av Humlevägarnas vård-och omsorgsboende. Vi anser att en avveckling av detta boende ska göras och att det planerade vård-och omsorgsboendet Antilopen istället byggs. 

Att lägga så mycket pengar på ett institutions-liknande område och som även klassas som ett riskområde, anser vi vara helt förkastligt. 

Därför yrkar vi: 

Att Humlans vård-och omsorgsboende avvecklas. 

Att det planerade vård-och omsorgsboendet Antilopen byggs. 

Det blev avslag, vi reserverade oss för eget förslag. 

Vi fick med vår protokollsanteckning i ärende 9 angående Lokalförsörjningsplan 2023 – 2027. 

PROTOKOLLSANTECKNING: 

Vi Sverigedemokrater anser fortfarande att 108 boendeplatser är alldeles för många på det planerade vård-och omsorgsboendet på Vårvik och för många våningar. 

Vi ställer oss inte bakom en renovering och ombyggnad av Humlans vård-och omsorgsboende. Vi anser att en avveckling av detta boende ska göras och att det planerade vård-och omsorgsboendet Antilopen istället byggs. 

Vi anser att det kommande vård-och omsorgsboendet (Landbogården 2) ska byggas i Väne Åsaka och inte på någon annan småtätort inom Trollhättans stad. 

Skogshyddevägen 1 B (f.d. Nybergskulla) stängs och 5 boende måste flytta. Därför minskas antal boendeplatser inom LSS från 155 till 150. 

Monica Tenberg och Mari Bergh ställde många frågor under mötet och vi fick svar på våra inskickade frågor från april-mötet. 

Det beslutades att augusti-mötet ställs in, så nu är det sommaruppehåll till 15 september 2022. 

OMSORGSNÄMNDEN 19/5 – 22 

I ärende 2, Samråd – Detaljplan för Knorren, Vårvik, så ställde vi oss inte bakom detta yttrande. Vi fick efter lite diskussioner och ändringar ta med en protokollsanteckning om att antalet boendeplatser, 108 stycken, på det planerade vård-och omsorgsboendet är för många och för många våningar. 

Nämnden fick även ”utbildning i Heltid som norm”, information och grupparbete. 

Monica Tenberg ställde många och ”besvärliga” frågor både under mötet och utbildningen. 

Nämnden fick mer information om Skogshyddevägarna (Nybergskulla) och om Fågelbärsstigen som IVO delvis stänger. 

På juni-mötet får vi svar på våra inskickade frågor. 

OMSORGSNÄMNDEN 28/4 – 22 

Vi yrkade bifall till förslag till beslut angående lokalplanering Fågelbärsstigen, Korttidsboende LSS och även till tilläggsyrkandet som S och V lade till, men vi har med en protokollsanteckning angående detta ärende om att staketet runt boendet är för lågt, 110 cm och att Funktionsrättsrådet borde ha blivit tillfrågade om byggplanerna och fått ge synpunkter innan vi i nämnden tar ett beslut. 

Under övrigt blev vi upplysta om att vi har fått vite på 1 miljon kronor om inte Nybergskulla (LSS), som numera benämns som Skogshyddevägen 1 och 2 inte tar tag i problemen som fortfarande finns på gruppboendet. 

Monica Tenberg sa bland annat att det alltså behövdes ett vite på 1 miljon kronor för att ”majoriteten” skulle inse att detta problem måste tas itu med och även att det är viktigt att gå efter Socialstyrelsens råd om antal 

boende på ett gruppboende. Men nu verkar det som ”majoriteten” äntligen inser att dom måste ta dessa problem på allvar. 

Monica Tenberg och Mari Bergh ställde ett flertal frågor under mötets gång och vi skickade även in frågor som vi ska få svar på nästa möte i maj. 

OMSORGSNÄMNDEN 24/3 – 22 

Vi hade med två Initiativärenden ”Hjärtstartare till LSS-boenden och SP-boenden och ”Problem inom omsorgen” och Monica Tenbergs motion ”Höjning av habiliteringsersättningen med 100%. Vårt Initiativärende om problem inom omsorgen var det flera som sa sig inte förstå, så Monica Tenberg förklarade vad vi menade, men det togs inte väl emot. Bägge Initiativärendena skickades vidare till beredning. Motionen om höjd habiliteringsersättning blev nedröstad. Fel på att-satsen fick vi höra och att det skulle bli en sänkning med vår motion. Hur kan en höjning med 100% bli en sänkning? Förstår inte hur dom tänker… Vi yrkade bifall till motion och reserverade oss. Den kommer även att tas upp i KS och KF. Monica Tenberg, Mari Bergh och Erland Larsson ställde många frågor under mötets gång. 

OMSORGSNÄMNDEN 24/2 – 22 Monica Tenberg tog upp frågan om hur det är tänkt med nya rutiner angående ”Privata medel” inom omsorgen. Det var ingen som kunde svara på hur det ska kunna gå till ännu, det är verkligen en komplicerad situation. Det får vi hålla ögonen på. Vi yrkade bifall till motionen om Landbogården från (C) och på motionen från (M) angående framtidens äldreboende där ”majoriteten” (S,V) ansåg denna vara besvarad. Motionen om medicinsk strateg (M) blev det återremiss på. Vi ställde oss bakom protokollsanteckningarna från (C) och (M). Monica Tenberg och Mari Bergh ställde flertal frågor under mötets gång. 

OMSORGSNÄMNDEN 27/1 – 22: I ärendet ”Redovisning av förstudie Vårvik” hade vi inte skrivit något yrkande eller protokollsanteckning om att vi tyckte att antal platser på det planerade äldreboendet på Vårvik är för stort. Vi ville ha lite mer information först. 108 platser vill S och V ha. Monica Tenberg påpekade att det blir för många, 108 delat på 12 avdelningar, på 6 eller 7 våningar, det blir 9 stycken på varje avdelning. M, KD, C hade lämnat in ett tilläggsyrkande om att sänka antalet från 108 till 72, så vi ställde oss bakom det. Reserverade oss mot beslutet. Monica Tenberg frågade även Eidar och planerarna om dom har något alternativ 2 för byggnaderna, ifall det visar sig att det finns risk för översvämningar. Det hade dom inte. 

Fortsatt 120 kronor om dagen med det statliga bidraget gällande ärendet ”Nivå habiliteringsersättning” för daglig verksamhet. Vad som händer om/när vi inte får något statligt bidrag får vi se… Sa inget om att vi vill ha 100% höjning på habiliteringsersättningen, för ärendet handlade ju inte om det. Det tar vi senare när det blir aktuellt. Vi yrkade bifall på förslag till beslut. 

Blev mycket diskussioner om ärendet ”Hyressättning för äldreboenden”. Vi hade inte skrivit något yrkande eller protokollsanteckning eftersom vi ville ha mer information först. Monica Tenberg påpekade att det var konstigt att vi inte har den kompetensen i staden och frågade vad konsulten kommer att kosta och hur lång tid ungefär som detta skulle ta. Svaret vi fick var: Max 700 000 kr och den påtänkta direktupphandlade konsulten vill ha den summan och det kommer kanske att ta 1 år. Detta är ett så svårt uppdrag, så vi har inte någon anställd med den kompetensen i kommunen, fick vi veta. Monica Tenberg sa också att om vi eventuellt släpper igenom detta, så vill vi skriva en protokollsanteckning. Ordförande Lena Hult (S) sa då att det vore bra om alla partierna var överens om detta beslut. M, KD, C opponerade sig också. Vi diskuterade detta ärende med M och vi var alla även inne på en återremiss, men Lena Hult sa att då måste man ha en mycket bra och tydlig förklaring och det tyckte hon inte att M hade. Till slut blev det som ett förslag från Lena Hult (S) att detta ärende tas bort från ärendelistan och att vi kan maila in förslag på vad mer vi vill ha reda på, så tas det upp senare eller kanske aldrig. Alla gick med på detta förslag. 

Under ärendet ”Information” frågade Monica Tenberg hur det gått med alla dessa människor utifrån som vill hjälpa till i omsorgen. Har dom kommit ut i verksamheterna? Fick lite luddiga svar, inte fungerat så bra. Monica Tenberg och Mari Bergh ställde flertal frågor under mötet.