Säkerställ goda kunskaper i svenska bland vård- och omsorgspersonal

Arbete inom vård och omsorg innebär att arbeta nära människor som är i behov av och ofta beroende av stöd, inte sällan i det egna hemmet, där det alltid är viktigt att vara lyhörd för både önskemål och vanor. Det är också viktigt att arbetet har vårdtagarens trygghet och säkerhet i centrum.

En rapport från IVO 2018 visar på ett riskområde som behöver förbättras:

”I vår tillsyn ser vi bristande kompetens i det svenska språket som ett riskområde. Personalen kan ha genomgått en utbildning på svenska men ändå inte tillgodogjort sig tillräckliga språkkunskaper för de vardagliga och praktiska situationerna. Vid bristande språkkunskaper kan personalen ha svårt att uppfatta önskemål från den enskilde, ta instruktioner från eller förmedla viktig information till annan personal, förstå brukarnas genomförandeplaner eller dokumentera. Detta kan i sin tur leda till att den enskilde får omsorgen och vården utförd på ett felaktigt sätt eller inte alls, och att det därmed uppstår missförhållanden eller inträffar vårdskador. Detta kan också medföra att omsorgen inte ges på ett sådant sätt att verksamheten lever upp till den nationella värdegrunden inom äldreomsorgen.”

Kommunen har välformulerade dokument som ger vägledning till både en bra värdegrund och ett respektfullt bemötande. För att kunna leva upp till förväntningarna i grunduppdraget och värdegrunden så är goda språkkunskaper en förutsättning. Den vårdtagare som har svårt att göra sig förstådd i kontakt med personalen får inte sina vårdbehov uppfyllda och risken för både vårdskador och utebliven vård ökar. Brister i dokumentation och förmedling av information medför att patientsäkerheten äventyras.

Motion – Språktest vid nyanställningar