Toppbild för Vad vi vill

Vad vi vill

Det här vill vi

Principen om att hela Sverige ska leva är mycket viktig för oss Sverigedemokrater. För att bland annat kunna garantera medborgare i alla delar av landet en godtagbar nivå av samhällsservice och tillgänglighet till en rimlig kostnad måste stat, region och kommuner behålla ett betydande mått av inflytande över infrastruktur och kollektivtrafik.

Sverigedemokraternas inställning är att värna städers unika särprägel genom att undvika onödig förtätning. Vår utgångspunkt är att kommuner och regioner bör arbeta för att bygga fler vägar till städernas ytterområden. Med bättre vägnät ökar incitamenten för byggföretagen att våga satsa på att bygga nya bostäder i ytterområdena. Likaså visar undersökningar att bristande kommunikationer är en av orsakerna till arbetslöshet inom vissa områden.

Genom att minska avstånden mellan stadskärnan och ytterområden vill vi möjliggöra uppkomsten av nya marknads- och mötesplatser. Regionernas organisation, infrastrukturens utformning och den fysiska miljön i allmänhet har en stor inverkan på medborgarnas trygghet, trivsel, hälsa och identitet. Miljöer som riskerar att skapa känslor av otrygghet, eller underlättar för brottslig verksamhet, bör därför motverkas och förändras.

Barn- och familjeperspektivet, liksom tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning, bör vidare vara genomgående vid samhällsplanering för att stärka vår gemensamma välfärd. Det är vår övertygelse att satsningar på tillgänglighet för funktionsnedsatta även kan ha positiva samhällsekonomiska effekter.

Våra viktigaste frågor

Det är mycket som vi vill förändra i det svenska samhället.
Dessa frågor är särskilt viktiga för oss:

Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Jönköpings län har 30000 små och medelstora företag och är ett av de mest industritäta län i riket. Näringslivet är en förutsättning för att bedriva den offentliga verksamheten. Vi ser att regionens arbete för att stötta företag går i rätt riktning men att det finns ett behov av att stärka ytterligare.

I länet finns också många kulturskatter och ett arv från tidigare generationer. Att dessa skyddas och bevaras har ett stort kulturhistoriskt värde. Utöver statliga stöd som har till syfte att främja och bevara de historiska kulturella värdena behöver kulturverksamheten i regionen engagera sig mer i länets kulturarv.

 

Trafik, infrastruktur och miljö

Trafik, infrastruktur och miljö

Region Jönköpings län ska erbjuda en kollektivtrafik som är till för alla, oavsett vilka förutsättningar man har. Den som bor på landsbygden eller i staden med sysslor som arbete, studier, eller andra göromål ska kunna åka trygg och pålitlig kollektivtrafik.

Vi vill utveckla Jönköpings Airport och utreda om eventuell utbyggnation. Dess betydelse för vår region kan inte överskattas – den är en nödvändig komponent för att upprätthålla vår regions attraktivitet och kompetens. En ökning av antalet avgångar från Jönköping Airport skulle gynna både turismen och företagen i länet.

Då regeringen nu öppnat upp för utbyggnad av kärnkraft i Sverige på fler platser för nya aktörer så bör Region Jönköping redan nu utreda förutsättningarna för etablering av en eller flera SMR (Small Modular Reactor) i regionen då antalet platser i Sverige är begränsade. En etablering av fjärde generationens kärnkraft har mycket stora fördelar.

Folkhälsa och sjukvård

Folkhälsa och sjukvård

För att uppnå en sjukvård i världsklass är det nödvändigt att säkerställa tillgängligheten över hela regionen och inom alla delar av sjukvården. Detta innebär att vi måste utnyttja all tillgänglig kompetens på bästa möjliga sätt.

Patienter ska garanteras den vård de behöver, när de behöver den, och i enlighet med deras specifika behov. Det ska finnas en möjlighet att välja en fast läkarkontakt. I dagsläget tillåter inte regionens regler att patienterna själva får välja läkare.

Vårt främsta mål är att erbjuda bästa möjliga vård för varje investerad krona, oavsett om vården bedrivs av offentliga eller privata aktörer. Vi strävar efter en sjukvård där privata, skattefinansierade aktörer behandlas likvärdigt med offentliga aktörer, och där patienter har rätt att välja vårdgivare inom både primär- och specialistvård.

Minskad administration

Minskad administration

Genom att minska det administrativa arbetet kan mer tid och resurser allokeras till patientnära arbete, vilket inte bara förbättrar patientupplevelsen utan också bidrar till vårdpersonalens arbetsnöjdhet. Detta kan leda till bättre vårdresultat och ett mer effektiv hälsovårdssystem överlag