Toppbild för Vad vi vill

Vad vi vill

Det här vill vi

En region har flertalet uppdrag, sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur för att nämna de stora utgiftsområdena. När du jämför Sveriges 21 regioner ser du att Västra Götalandsregionen prioriterar regional utveckling och kultur framför hälso- och sjukvården. Sverigedemokraterna anser att regionen nu måste prioritera om och prioritera rätt. Vi måste prioritera det som är avgörande för vår befolkning, hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik. Det inkluderar även en översyn av regionens kärnuppdrag, vad det är som vi ska tillhandahålla dig för den regionskatt som du betalar.

När det kommer till vårt definitiva kärnuppdrag, sjukvården, kommer det krävas att vi vågar investera i att vara proaktiva istället för reaktiva. Många folksjukdomar kan upptäckas och förebyggas i ett tidigt skede vilket sparar både resurser och mänskligt lidande.

Sverigedemokraterna kommer aldrig nöja sig med att bara göra Sverige bättre – Sverige ska bli bra igen. Vi arbetar för att ta bort onödig administration, slöseri av skattemedel och framför allt att regionen ska arbeta mer proaktivt för att bidra till en friskare befolkning.

Våra viktigaste frågor

Det är mycket som vi vill förändra i det svenska samhället.
Dessa frågor är särskilt viktiga för oss:

Prioritering sjukvård

Prioritering sjukvård

Sverigedemokraterna prioriterar en hög kvalitet i hälso- och sjukvården. Vi vill att regionen erbjuder de senaste behandlingsmetoderna, modern teknik och effektiva läkemedel för att bota, lindra och förebygga sjukdomar. Det är viktigt att sjukvården kontinuerligt utvecklas och att både fysiska och psykiska sjukdomar behandlas. Vi vill ge patienter kvalificerad vård från födseln till livets slutskede. Sjukvården är en grundläggande del av samhällskontraktet och regionens invånare ska få tillgång till en tillgänglig och högkvalitativ vård. För att den skattefinansierade sjukvården ska ha legitimitet måste den klara av vårdgarantin som är en lagstadgad rättighet.’

Sjukvården står inför stora utmaningar, som till exempel ökat antal insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, stroke, cancer och diabetes. Dessa sjukdomar påverkas av levnadsvanor som fysisk inaktivitet, ohälsosamma kostvanor, tobaksvanor, riskabel alkoholkonsumtion och stress. För att minimera behovet av sjukvård är det viktigt att investera i förebyggande hälso- och sjukvård så folksjukdomar upptäcks och förebyggs i tidigt skede.

Krafttag mot psykisk ohälsa

Krafttag mot psykisk ohälsa

Den psykiska ohälsan är ett ökande problem i vårt samhälle samtidigt som våra psykiatrimottagningar brottas med en alltmer tilltagande rekryteringsproblematik. Om Västra Götalandsregionen ska lyckas få kontroll över, den i många hänseenden havererade psykiatrin, så krävs omtag. Idag ryms den fysiska och psykiska hälsan i en och samma budget för våra sjukhusförvaltningar samt primärvården. Därigenom kan det bli svårt att särskilja de åtgärder och satsningar som krävs för att psykiatrin ska bli välfungerande. När det är svåra tider prioriteras den somatiska vården och nedskärningar drabbar psykiatrin i större utsträckning.

Barn och ungas psykiska hälsa måste prioriteras upp. För att minska riskerna i att barn och unga utvecklar svår psykisk ohälsa vill Sverigedemokraterna att regionen inför hälsosamtal tillsammans med elevhälsovården. För att sedan följa upp och snabbt hjälpa barn i skolan som visar tecken på psykisk ohälsa ska regionen förstärka elevhälsovårdens behandlande och stödjande resurser.

De 49 kommunernas region

De 49 kommunernas region

Sverigedemokraterna är partiet som alltid värnar svensk landsbygd. Idag råder det en centraliseringshysteri i Västra Götalandsregionen hos de övriga partierna. Sverigedemokraterna är motvikten, vi kommer aldrig acceptera att utbudet försämras och resvägarna blir ännu längre för de som valt att bosätta sig utanför de större städerna. Hela Sverige tjänar på att det finns en levande landsbygd, öppna landskap och en stark inhemsk matproduktion. Samhällsservice som vård och kollektivtrafik är en grundförutsättning för att välfärden ska fungera, det gör den tyvärr inte på många håll idag. Vi är Sveriges nya landsbygdsparti – det visar vi alltid med ord och handling när vi driver vår politik.

Kultur, kulturarv och skapande

Kultur, kulturarv och skapande

Västra Götalandsregionen lägger mest ekonomiska resurser per invånare på kultur jämfört med övriga regioner i Sverige. Vi behöver därför öka självfinansieringsgraden inom regionens kulturverksamheter, prioritera hårdare samt minska ambitionsnivån för att succesivt kunna minska regionbidragen till kultursektorn. Vi har stora kriser inom vården och kollektivtrafiken som kan vara livsavgörande för en invånares liv och hälsa. Självklart ska vi stötta kulturlivet men inte till bekostnad på det som får varje invånares vardag att gå runt.

Tre saker inom området kultur som är särskilt viktigt för oss. En sak är att decentralisera kulturutbudet så fler invånare gagnas av varje investerad krona. En annan är att kultur på sjukhus kan breddas både i utbud och demografi, forskning visar att skratta och le påverkar oss positivt och det finns starka samband mellan den psykiska och fysiska hälsan. Vi vill även framhäva den lokala kulturen och historian. Genom att bevara, vårda och belysa regionens kulturarv främjas även gemenskap och bildning. Samtidigt kan naturvård och kulturvård knytas samman i högre utsträckning för att främja både naturen, kulturen och folkhälsan.