Våra kandidater

Presentation av Sverigedemokraternas topp 5 kandidater

Sverigedemokraterna fick 3 mandat i valet till Europaparlamentet 2019. Genom dessa mandat har vi lyckats genomföra mycket bra för Sverige. Ju fler mandat vi får desto större chans har vi att värna svenska intressen i parlamentet. Här är våra toppkandidater till det stundande EU-valet 2024

Europaparlamentariker 41 år Hammarö

#1 Charlie Weimers

Berätta lite om dig själv.

Gift 41-årig fyrabarnspappa med ett femte barn på väg. Stolt värmlänning och europaparlamentariker för Sverigedemokraterna sedan 2019.

Hur kommer det sig att du valde att engagera dig i Sverigedemokraterna?

2019 valde jag att gå över till Sverigedemokraterna. Det var min kära hustru som slutligen övertygade mig genom att ställa följande fråga: ”Charlie, hade du kunnat se våra döttrar i ögonen och säga att du verkligen gjorde allt du kunde för att rädda Sverige?”. Från det ögonblicket rådde det inte längre några tvivel – jag är sverigedemokrat.

Vilka frågor önskar du att driva under din tid i Europaparlamentet?

Som EU-parlamentariker kommer jag att fortsätta driva på för att rulla tillbaka makt från Bryssel till Stockholm, arbeta för en realistisk sverigevänlig miljöpolitik och en betydligt stramare migrationspolitik i Europa och Sverige.

Civilingenjör 34 år Ekerö

#2 Beatrice Timgren

Berätta lite om dig själv.

Mitt namn är Beatrice Timgren, och jag bor på Ekerö tillsammans med min man och våra tre barn. Sedan 2018 är jag engagerad i Sverigedemokraterna, där jag tjänar som riksdagsledamot och är ledamot i Miljö- och Jordbruksutskottet. Innan jag gick in i politiken arbetade jag som projektledare inom fordonsindustrin, en erfarenhet som gett mig värdefulla insikter i att driva projekt och leda team under komplexa och tekniskt utmanande förhållanden

Hur kommer det sig att du valde att engagera dig i Sverigedemokraterna?

Mitt engagemang i Sverigedemokraterna började när jag insåg att partiet hade en pragmatisk och realistisk syn på miljö- och energipolitik, som prioriterade effektiva och kostnadseffektiva åtgärder framför dyra symboliska initiativ. Jag kände att Sverigedemokraternas politik reflekterade mina egna åsikter inte bara i dessa frågor utan även på ett bredare plan, vilket motiverade mig att aktivt bidra till partiets arbete.

Vilka frågor önskar du att driva under din tid i Europaparlamentet?

Under min tid i Europaparlamentet kommer mitt fokus ligga på att värna om svenska och europeiska intressen genom att stärka vår konkurrenskraft och skydda vår basindustri. Jag planerar att fokusera på sektorer som skogsbruk, jordbruk, fiske och transport, med särskilt intresse för att främja innovation och utveckling. Jag tror att detta är nyckeln till att globalt minska utsläppen utan att kompromissa med vår ekonomiska styrka.

Redaktör 61 år Stockholm

#3 Dick Erixon

Berätta lite om dig själv.

Jag har de senaste åtta åren varit redaktör för socialkonservativa nättidningen Samtiden.nu och parallellt varit ansvarig utgivare för konservativa nyhetskanalen Riks i fyra år. Dessförinnan har jag bla varit ledarskribent i Finanstidningen. I botten är jag dock ekonom och jobbat som ekonomichef i NGO och innan det hos SJ. Jag har hunnit bli 61 år och trivs utmärkt att på lediga stunder vara på landet. Gärna ligga i hammocken och läsa en god bok (ofta biografier över historiska personer). När det gäller musik gillar jag allt från Beethoven och Louis Armstrong till Bluegrass.

Hur kommer det sig att du valde att engagera dig i Sverigedemokraterna?

När migrantvågen 2015 drog in drabbades alla gamla partier av någon sorts masspsykos. Sverige skulle ta emot hela världen. Den enda vettiga rösten var Jimmie Åkesson och SD. Då bestämde jag mig för att försöka hjälpa till. Jag var ju en gång i tiden aktiv i Thorbjörn Fälldins Centerparti, men lämnade det på 1900-talet då det övergav sina konservativa rötter. Jag hade inte tänkt att engagera mig politiskt igen, men 2015 fick jag nog av ansvarslösheten och sökte mig till Sverigedemokraterna.

Vilka frågor önskar du att driva under din tid i Europaparlamentet?

Min tanke är att använda min yrkesverksamhet som ekonom till att granska och visa på hur mycket strunt och dumheter som EU använder pengarna till. Det är viktigt att svenska folket får veta vilken oansvarig lekstuga Europaparlamentet faktiskt är. Makten ska flyttas hem till medlemsländerna, så att unionen blir det den var tänkt att vara: en frihandelszon som underlättar företag och handel – det som ger oss vårt välstånd och välfärd.

Eldriftledare 51 år Hässleholm

#4 Patrik Jönsson

Berätta lite om dig själv.

Jag är 51 år, är riksdagsledamot sedan 2018 och verkar i Trafikutskottet. Har arbetat inom järnvägssektorn i 25 år, mestadels som eldriftledare. Bor i Hässleholm i nyinköpt villa. På min fritid tränar jag gärna, och gillar att laga mat. Gick med i Sverigedemokraterna 2002 och har varit politiskt intresserad sen tidiga barnsben. Startade upp SD Hässleholm 2003 och fick mina första politiska uppdrag 2006. Har även varit regionråd i Skåne 2014-18.

Hur kommer det sig att du valde att engagera dig i Sverigedemokraterna?

När var i åttaårsåldern blev det krig mellan Iran och Irak, och redan då reagerade jag på att människor med helt annan kultur skulle ta sin tillflykt över halva jordklotet och till Sverige, istället för att fly till lugnare ställen i sitt eget land eller inom närområdet. Jag kunde redan då förutspå vilka belastningar det skulle bli för det svenska samhället. Sedan dess har migrationsfrågan engagerat mig. Samhällsfrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat och samhällskunskap var ett av mina favoritämnen. Sverigedemokraterna var ett givet val.

Vilka frågor önskar du att driva under din tid i Europaparlamentet?

Som EU-parlamentariker kommer jag hårt verka för att EU:s makt begränsas så mycket det är möjligt, makten skall återföras till Europas nationer. Sveriges avgift till EU måste minska och mer av svenska skattebetalares pengar skall återföras till Sverige. Invandringen till Europa måste drastiskt minskas och gränserna skyddas. Sveriges infrastruktur faller samman samtidigt som vi betalar till EU för kostsamma höghastighetståg i Sydeuropa, och andra dyra infrastrukturprojekt. Jag kommer arbeta för att varje land själva får finansiera sin egen infrastruktur.

Polisinspektör 50 år Uppsala

#5 Maria Rosander

Berätta lite om dig själv.

Jag är född och uppvuxen i Uppsala, och bor fortfarande där. Gift sedan ett antal år har två barn i tonåren. Jag har dessutom nyligen passerat det magiska femtioårsstrecket. Min pappa var polis, är pensionerad nu, och jag valde att följa i hans fotspår. Jag har nu jobbat som polis i yttre tjänst i snart två decennier. Är social, utåtriktad och älskar att spela Padel och bowling.

Hur kom det sig att du började engagera dig politiskt i Sverigedemokraterna?

Jag blev aktiv för drygt två år sedan, men har röstat på partiet betydligt längre än så. Det har varit en process. I takt med att jag genom mitt jobb som polis såg hur samhället utvecklade sig i helt fel riktning så blev mitt engagemang till slut en självklarhet. Jag talar naturligtvis om den fullkomligt okontrollerade explosionen av grov brottslighet. Som jag ser det finns en direkt koppling till två saker: vår helt exempellösa massinvandring de senaste årtiondena, samt att vi gick med i EU 1995. Andra partier har endera inte alls velat se problemen eller så har man hela tiden kommit med tomma ord och meningslösa förslag som jag i min yrkesroll som polis kunde se inte skulle ha någon effekt överhuvudtaget. Så när jag bestämde mig för att engagera mig politiskt fanns inget annat parti än Sverigedemokraterna som kunde komma ifråga.

Vilka frågor önskar du att driva under din tid i Europaparlamentet?

Det kommer förstås att vara de saker som jag sett som konsekvenser i mitt arbete. Vi måste införa gränskontroller- mer permanent, ge polis och tull de verktyg som behövs för att stävja internationella brottsnätverk som frossar på vårt smörgåsbord av möjligheter att begå brott. Den ökade våldsbrottsligheten med skjutvapen och smuggling av allt från vapen, narkotika till människor och djur. Jag vill också se till att EU blir bättre på att arbeta med det som man verkligen ska göra, vilket bland annat är att säkra unionens yttre gränser. Om man kan hindra individer utan goda avsikter och med en avvikande kulturell bakgrund med vitt skilda värderingar mot våra från att ta sig hit illegalt är mycket vunnet. Islamister, terrorister och andra element som är en kulturell belastning ska lätt kunna återvända hem- vi ska ha en bra utvisningsmekanism som inte begränsas av EU byråkrater. För säkerheten och tryggheten. Det måste bli stopp för EUs migrations experiment! Utöver det vill jag se ett ännu bättre europeiskt polisiärt samarbete mot internationella brottssyndikat och grupperingar. Här görs redan en hel del, och jag är mycket stolt över det arbete som jag och mina kolleger uträttar, men det finns mycket mer man kan göra om bara den politiska viljan finns. EU byråkrater ska inte lägga sig i nationella angelägenheter. Jag kommer verka för att ta tillbaka vårt självbestämmande och den trygghet vi medborgare ska känna i vårt land.

6. Angelica Lundberg, säljchef, Jönköping

7. Gabriel Kroon, hälsoekonom, Stockholm

8. Andreas Ahlqvist, företagare, Halmstad

9. Linus Nilsson, systemvetare, Ekerö

10. Caroline Nordengrip, projektansvarig, Ukraina, Bollebygd

11. Ludvig Aspling, jur. kand, Upplands Väsby

12. Karl Robbjens, språkvetare, Göteborg

13. Gunilla Hellberg, språklärare, Norrköping

14. Dan Rasmusson, ekonom, Sundsvall

15. Peter Asp Vilén, maskinförare/jägare, Hudiksvall

16. Thomas Morell, sakkunnig yrkestrafik, Tibro

17. Ann-Marie Eriksson, undersköterska, Nyköping

18. Emil Eneblad, juriststudent, Uppsala

19. Ronja Kullinger, ingenjörsstudent, Surahammar

20. Tomas Brandberg, teknologie doktor, Borås

21. Ronny Karlsson, produktionsplanerare, Krokom

22. Denice Westerberg, politisk sekreterare, Solna

23. Niklas Sarri, fartygsingenjör, Kiruna

24. Johnny Svedin, specialistsjuksköterska, Kalmar

25. Axel Hugosson, juriststudent, Lund

26. Pär Augustsson, industriarbetare, Ljungby

27. Rebecka Rapp, statsvetare, Borås

28. Patrik Nyström, servicetekniker, Karlskoga

29. Sammy Lie, företagare, Lycksele

30. Stefan Plath, systemadministratör, Malmö

31. Tindra Forsberg, statsvetare, Upplands Väsby

32. Rashid Farivar, forsknings- & utvecklingsingenjör, Mölndal

33. Mattias Gustafsson, analytiker, Strömstad

34. Fredrik Trygg, truckförare, Ludvika

35. Lars Engelbrektsson, företagare, Gotland

36. Kevin Sahlin, politisk sekreterare, Sundsvall

37. Emily Kock, personalhandläggare Försvarsmakten, Örkelljunga

38. Christer Olsson, tandläkare, Uppsala